Назад

Евроклубът към БТПП приветства с конференция поемането на председателството на Съвета на ЕС от Република Португалия



Българската търговско-промишлена палата отново събра дипломати, журналисти, представители на бизнеса, публичния и неправителствения сектор на среща на Евроклуба, за да приветстват Република Португалия по случай поемането от нейна страна на председателството на Съвета на Европейския съюз. Срещата традиционно бе открита от г-н Цветан Симеонов, председател на БТПП и модерирана от проф. Ингрид Шикова,  дългогодишен председател на Евроклуба.

За втори път в историята срещата на участниците се проведе онлайн. Близо 80 от членовете му се събраха, за да дискутират близките перспективи пред Съюза.

В началото на срещата бяха представени постигнатите резултати по време на председателството на Съвета на ЕС от Република Германия през втората половина на 2020г. от заместник-ръководителя на мисията в посолството на Германия г-н Йорк Шуграф.

През следващите шест месеца Европа ще се опита да се възстанови от кризата, насочвайки усилия в три основни насоки: подпомагане на климатичния и дигитален преход, усилено съблюдаване на социалния стълб на ЕС в осигуряването на този преход и укрепване на стратегическата автономност на съюза в контекста на неговата отвореност към света. Тези приоритети представи пред членовете на клуба Н.Пр. Ана Мария Рибейро да Силва, посланик на Португалия в България.

Участие в конференцията взе също г-н Цветан Кюланов, и.д. Ръководител на представителството на ЕК в България, който говори по темата „Климатичният и цифров преход в контекста на плана за възстановяване на Европа“.

Всички участници в конференцията изразиха своята подкрепа и увереност в успешното председателство на Съвета на ЕС от Република Португалия. Следващата страна, която на ротационен принцип ще поеме председателството, ще бъде Словения.

 

 


18.01.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад