Назад

Интерактивна среща по покана на Търговската палата на Швеция



Председателят на БТПП Цветан Симеонов взе участие в интерактивна среща, организирана от Търговската палата на Швеция. По време на срещата бе дискутирано сътрудничеството на търговско – промишлените палати и камари с доброволно членство по време на кризата, породена от пандемията от COVID – 19.

Симеонов запозна колегите си с резултатите от завършилото наскоро в България преброяване на работодателските организации и признаването на БТПП за национално представителна работодателска организация с нов 4-годишен мандат.

 

  • БТПП има 45 962 членове с потвърждение от НОИ за 688 197 заети лица, работещи в членовете на Палатата със сключени регистрирани и непрекратени трудови договори;
  • 84  браншови организации на работодателите в повече от една четвърт от дейностите, определени с код до втори знак от КИД 2008;
  • 244 местни органи в 217 общини в страната.

 

По време на разговорите бе констатирано, че в Швеция са издадени най-голям брой сертификати за произход в последните години. В тази връзка БТПП е издала повече от 34 000 сертификата за произход на стоки към края на 2020г. Това показва, че въпреки настъпилата криза през миналата година заради пандемията, компаниите продължават да полагат усилия и да не спират своята дейност независимо от трудностите, които изпитват.

Не са случайни възраженията на бизнеса срещу прекалените рестрикции, налагани от правителствата и бе обменена информация за вече отминалите протести, организирани от работодателите в най-засегнаните сектори като туризма, ресторантьорството и търговията. Нееднаквото третиране на заведенията за хранене създава условия за нелоялна конкуренция.

Дискусията завърши с общо представяне на проблемите, които срещат като цяло фирмите по време на сегашната криза и мерки за преодоляването им.


22.01.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад