Назад

Широка гама от възможности за бизнеса с Мексико бяха представени в БТПП





Новоназначеният посланик на България в Мексико Милена Иванова посети БТПП и разговаря с председателя Цветан Симеонов. Тя разясни, че ще отговаря за още няколко страни - Коста Рика, Панама, Гватемала, Никарагуа, Хондурас и Белиз.

По време на срещата бяха обсъдени приоритетите на дипломатическата ни мисия в Централна Америка, сред които са активизиране на бизнес отношенията, по-тясно взаимодействие с почетните консули на страната в Панама и Коста Рика, както и културен обмен.

Симеонов предложи сътрудничество по линия на контактите и отношенията с местни бизнес и работодателски организации и организиране на виртуални информационни събития за представяне на възможностите за внос – износ между фирми от България, Мексико и съседните страни.

Специално внимание бе отделено на Споразумението за икономическо партньорство, политическа координация и сътрудничество между ЕС и Мексико. Както е известно, това глобално споразумение е модернизирано през 2018 г. и в момента е в процес на утвърждаване. Факт е, че българските компании все още не се възползват пълноценно от условията за търговия, заложени в споразумението.

Наличен е интерес от страна на български фирми от секторите: хранително-вкусова промишленост, машини за хранително-вкусовата промишленост, автомобилна индустрия, селско стопанство, които търсят партньори от Централна Америка. От своя страна посланик Иванова информира, че мексиканският потребител е любознателен и търси разнообразие от храни и напитки. Тя сподели също, че пътуването до всички горепосочени страни е безвизово и след нормализиране на епидемичната обстановка са възможни и преки контакти за бизнеса.

През 2019 г. двустранният стокообмен с Мексико бележи ръст от 34% по данни на Министерството на икономиката. Отчетеното увеличение на взаимната търговия е подкрепено от нарастване с 15.3% на българския износ за тази страна спрямо 2018 г. Това се дължи преди всичко на реализирани продажби на плосковалцувани продукти от желязо или стомана, както и на значителното повишение в стойностно изражение на износа на хлебарски изделия (над десет пъти), столове и седалки (+18%), слънчогледови семена (+54%) и медицински инструменти (+31%). Макар и при съществено по-ниска абсолютна стойност вносът от Мексико се повишава осезателно със 142% в сравнение с 2018 г., което се дължи най-вече на съществен ръст на доставките на руди на благородни метали.

Взаимният стокообмен през периода януари-юни 2020 г. е нарастнал с 13% спрямо първите шест месеца на предходната година. Това отразява увеличение на вноса от Мексико със 146% за сметка основно на една стокова позиция – руди на благородни метали. Българският износ бележи спад.

При интерес за развиване на бизнес с партньори от Мексико, Коста Рика, Панама, Гватемала, Никарагуа, Хондурас и Белиз можете да се свържете с БТПП, дирекция Международно сътрудничество и международни организации, e-mail: interdpt@bcci.bg.


26.01.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад