Назад

БТПП с филм по случай своята 125-а годишнина









На 9-и септември в Дома на киното в София се състоя официалната премиера на филма „Патриарха на градежа“. Той е посветен на живота и делото на карловчанина Иван Грозев - близък съратник на Васил Левски и автор на прословутия революционен Карловски закон, легендарен предприемач, един от строителите на Баронхиршовата железница, концесионер на мини Мошино след Освобождението, кмет на София, първи председател в историята на Българската търговско-промишлена палата и един истински почтен мъж – от тихите герои на България. „Патриарха на градежа“ е също така своеобразна разходка из събитията у нас в края на XIX и началото на XX век, един от най-динамичните периоди в българската история.

Филмът, съвместно дело на БТПП и Five Star Media Group, е реализиран със звездното участие на актрисата Гергана Стоянова – в ролята на националната Съвест, която не оставя мъже от калибъра на Иван Грозев да бъдат забравени.

Прожекцията събра в Дома на киното представители на културните, икономическите и медийните среди у нас.

Председателят на Палатата Цветан Симеонов връчи почетни монети с лика на Иван Грозев на основния екип на филма, както и на Дора Чаушева, директор на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово, и на кмета на града Емил Кабаиванов.

Режисьор на „Патриарха на градежа“ е Степан Поляков; оператор е Момчил Александров; монтажът е на Цветелина Василева; основен сценарист е писателката Катерина Хапсали.

Днес, 11-и септември, от 18:30 ч. ще има повторна прожекция на „Патриарха на градежа“ в Дома на киното.

Заповядайте!

 


11.09.2020 г.

Още новини:

Видео:

Назад