Назад

Един век работодатели показват как правителствата могат да работят заедно с бизнеса









Международната организация на работодателите (МОР) отбеляза 100 годишнината си с голяма международна конференция, проведена онлайн. БТПП, като част от Асоциацията на организациите на българските работодатели /АОБР/ членува в Международната организация на работодателите (IOE). Тя обединява над 150 национални независими организации, представляващи над 50 милиона компании по света, в които работят стотици милиони работници. Организацията защитава устойчивите икономически и социални политики, които насърчават предприемачеството, подпомагат напредъка на предприятията и обществото.

По думите на председателя на организацията – Ерол Киресепи, МОР отбелязва както постиженията си за един век, така и отправя поглед напред, към бъдещето на организацията и на нейните членове. Конференцията позволи на представители на работодателски организации от цял свят да споделят ценности, намерения, визии и вдъхновения. Участваха ръководители и експерти от близо 150 страни.

По време на събитието бе представен и обсъден специален документ по повод 100 годишнината – IOE Manifesto. Неофициален превод на български ще намерите тук.

Манифестът на МОР обхваща предстоящите предизвикателства и възможности за организациите на работодателите и предприятията – от технологичната революция на цифровизацията до изменението на климата и устойчивото развитие.

Манифестът описва подробно стойностите, които са в основата на бъдещата посока на МОР, вдъхновени от последните 100 години дейност. В него се разглежда как правителствата заедно с бизнеса могат да работят заедно за конкретни стъпки за посрещане на нововъзникващи и все още непознати промени в сферата на труда. 

Регионалните заместник председатели на МОР също се включиха с изказвания и в активната дискусия по въпросите за мултилатерализма и бизнеса, последните промени в трудовото законодателство в много страни по света, предизвикателствата на настоящата икономическа обстановка и пандемията.

Председателят на Международната организация на труда Гай Райдър подчерта, че се надява че ангажиментът на работодателите да си сътрудничат с работниците и синдикатите ще продължи и през следващите 100 години от съществуването на МОР.

Ген. секретар на ООН Антонио Гутерес също поздрави организацията за 100 годишнината. Тя съвпада със 75-та годишнина от създаването на ООН. Гутерес подчерта, че работодателите и техните организации имат ключова роля при прилагането на мултилатералната система, а бизнесът е този, който трябва да приложи на практика целите за устойчиво развитие на ООН /Agenda 2030/.


03.09.2020 г.

Още новини:

Видео:

Назад