Назад

„Патриарха на градежа“ – един филм за любовта към Родината, свободата и мъжката дума





Иван Грозев – съратник на Васил Левски, предприемач и първи председател на Българската търговско-промишлена палата. Една ярка възрожденска личност, но малко позната в българската история, чийто житейски път е пресътворен във филм – „Патриархът на градежа“.

„Този филм е посветен на личността, живота и делото на Иван Грозев. Той е един от тихите герои на България. Има такива хора, за които не е разказано много, а те заслужават“, каза в интервю за БГНЕС Катерина Хапсали, популярен писател и автор на сценария.

Роден в Карлово, Иван Грозев става първият председател на БТПП, която отбелязва своята 125-годишнина с този филм.

„Той е един от най-близките съратници на Васил Левски и е автор на прословутия Карловски закон, който можем да считаме за нещо като протоконституция на България. Бил е легендарен предприемач, строи голяма част от барон Хиршовата железница, след Освобождението развива на концесия мини „Мошино“. Бил е от онези хора, които неслучайно са били наричани строители на съвременна България“, смята Катерина Хапсали.

За движещата сила в направата на филма тя е категорична – дължим го на своята историческа памет.

Лицето на новия филм е актрисата Гергана Стоянова, която играе ролята на Съвестта, непозволяваща мъже като Иван Грозев да бъдат забравени.

Защо ярки личности като него отсъстват от учебниците по история? Това се питат всички…

„Българите не помним много, нашата историческа памет е изключително къса. С този филм се опитваме да поправим това“, отговаря Катерина Хапсали и допълва: „Народ, който умее да помни, не стига постоянно до задънена улица“.

Идеята на авторите е филмът да бъде показван и на ученици, защото в него се разкрива динамичната ситуация у нас и в Европа преди и след Освобождението.

Премиерата бе  в Дома на киното в столицата, а билетите за нея вече са изчерпани. Следващата прожекция ще бъде в петък, 11 септември, от 18.30 часа, а скоро ще бъде и на малкия екран по обществената телевизия. /БГНЕС

Цялото интервю за БГНЕС може да се види от ТУК


10.09.2020 г.

Още новини:

Видео:

Назад