Назад

Георги Стоев: ЕС трябва да действа за защита на световната търговия със стоки и услуги



Асоциацията на търговските и промишлените палати в Европа настоява в плана за действие на ЕС за възстановяване от пандемията COVID-19 да присъстват конкретни мерки за защита на световната търговия със стоки и услуги, поддържане на глобалните вериги за доставки, експортните пазари и вноса на доставки. Очакванията са, че тази криза ще доведе до спад в световната търговия, по-тежък от наблюдавания след финансовата криза през 2008 г.

Георги Стоев - член на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата и съпредседател на Глобалния комитет за Европа в Европалати, споделя своето мнение за европейското икономическо възстановяване след COVID-19 в интервю.

Според Стоев търговията ще бъде ключов фактор за икономическото възстановяване на ЕС. „Като основа, се нуждаем от напълно функциониращ европейски единен пазар, в който добавената стойност се създава чрез политика на европейско равнище, със здрава инфраструктура, за да се гарантира, че никоя държава-членка не е изоставена и МСП получават подходяща финансова подкрепа. Нашите предприятия зависят от способността да поддържат своите пазари, в условията на справедлива търговия и предсказуемост на световните търговски правила. Тъй като в Европа са най-конкурентните МСП, за да стимулираме тяхното възстановяване, трябва да поддържаме отворени и работещи вериги за доставки в тези извънредни времена.“

Според  Стоев, кризата показа, че ЕС трябва да намали свръхзависимостите, да увеличи сигурността на веригите за доставки чрез диверсификация и да се стреми към повече европейска независимост в областта на общественото здравеопазване.

Цялото интервю, в което участват още председателят на Грузинската търговско-индустриална камара Джорджи Пертея и вицепрезидентът на Европалати и изпълнителен директор на Ирландската ТПП Ян Талбот, вижте  ТУК.


08.06.2020 г.

Още новини:

Видео:

Назад