Назад

Бизнесите вече видяха предимствата от използването на електронните технологии



 

От анкетата на БТПП с над 200 фирми се очертава кои ще са професиите на бъдещето, защото не всички сфери на бизнеса пострадаха от ограничителните мерки на пандемията – това каза пред ТВ ONAIR Главният секретар на БТПП Васил Тодоров.

Най-напред са отраслите, които най-бързо преустроиха своята дейност и започнаха да произвеждат стоки, свързани с медицинските продукти и на второ място са ИТ сектора и бизнеса като цяло. Те също реагираха гъвкаво и предлагат услуги свързани, както с настоящата ситуация, така и в бъдещето, когато икономиката ще изисква все повече дигитални услуги. Очакванията на бизнеса са постепенно да отпадат ограничителните мерки.

Тези предимства и тези плюсове, които кризата ни принуди да реализираме, както примерно е он-лайн комуникацията, провеждането на бизнес-форуми изцяло използвайки електронните технологии, според мен ще получи много широко приложение, защото бизнесите вече видяха предимствата от това. Ние се надяваме с мярката 60 на 40 помощта от държавата да не приключи до тук. Очакваме Министерството на икономиката по линията на еврофондовете да пусне и мерки, за средните предприятия и да пусне отново прекратената мярка за подкрепа на иновации, тъй като имаме много запитвания за тази сфера. Не всички мерки касаят само държавна финансова подкрепа.

Първата реакция на индустрията при въвеждането на ограничителните мерки бяха за гарантирането на транспортни коридори, за да може свободно да се придвижват стоки и суровини. Нашите очаквания са постепенно в по-кратки срокове бизнесите да започнат да възстановяват предишния си обем на работа – заяви Главният секретар на Българската търговско-промишлена палата.

Цялото интервю на Васил Тодоров може да се види ТУК.

 


09.05.2020 г.

Още новини:

Видео:

Назад