Назад

Бизнесменът Красимир Дачев: Много бързо ще заработи българската икономиката

Сега банките имат пари в сравнение с кризата през 2008 г., отношението им е съвсем друго


Българската икономика много бързо ще заработи след кризата с коронавируса, проблемът ще е само в реализацията на пазарите. Според мен туризмът ще се възстанови много бързо. Това прогнозира в предаването "Офанзива с Любо Огнянов“ предприемачът Красимир Дачев, който е заместник-председател на БТПП, за състоянието на икономиката ни след вдигането на извънредното положение заради коронавируса.

 

„В края на миналата година започна една световна рецесия, катализира я коронавирусът – те влошиха положението в света“, посочи Красимир Дачев. „Има  и прилики и разлики между кризите – между финансовата през 2008 и сегашната.

 

Сега има пари, при предишната нямаше пари. Сега се отделят милиони, милиарди, тогава имаше само постановление за поемане на 50% от заплатие, а сега има много мерки в подкрепа на бизнеса“, сравни той, като изтъкна, че не е съкратил от персонала на своя бизнес, въпреки че е на загуба от октомври миналата година.

  

"Ще ви дам един пример: през 2008 спрях за 10-11 месеца, започнах да работя през декември, възстанових се за 10 месеца, върнах се на изходно положение. Проблемът е на световните борси, аз продавам борсови стоки, а борсите са потънали, това е проблемът“, каза Красимир Дачев.

 

„При предишната криза имах към 60 млн. от Европейската банка за възстановяване и развитие, нито един ден не ми намалиха лихвата, нито ми отложиха плащане, можеше да ми отсрочат заради кризата. Докато сега банките имат друго отношение, имат повече пари, правителството е много по-отворено, не съм чувал за такова отношение“, подчерта Красимир Дачев.


Той изрично наблегна, че не слуша партиите в опозиция и техните предложения и обещания. „Партиите в опозиция и профъсъюзите говорят много захаросани приказки, в момента в който са в опозициия – не ги слушам тях, те пари не изкарват“.

 

По думите му ако България бе в еврозоната, в кризата с коронавируса щяхме да бъдем по-спокойни. „По-спокойни щяха да са нашите банкери и финансисти, но ако някой в еврозоната си изкълчи крака, тогава и ние ще трябва да го спасяваме, а сега не го правим“, изтъкна Красимир Дачев.

 

Цялото участие може да се проследи от ТУК


11.05.2020 г.

Още новини:

Видео:

Назад