Назад

Българският предприемачески дух: Когато идеите изпреварват времетоДесислава Димитрова презентира в Линц бизнес модел за безотпадъчно производство

„Дунавският  регион се движи кръгово“, под това мото се проведе финалната международна конференция в Линц – Австрия, по проект МОВЕКО , където бяха отличени 2 български компании за  иновативен продукт и идея, с фокус към зелено производство с най-широко приложение на принципите на кръговата икономика.

Едната от фирмите - Биостопанство „Лопянко“, събра  аплаузите  на участващите в конференцията със своята  страхотна идея за  „възстановяване на бубопроизводството и производството на сурова коприна в България“, или възраждане на цял един  водещ  отрасъл за страната ни в близкото минало чрез прилагане на бизнес модел, базиращ се  на принципите на кръговата икономика и безотпадъчно производство.

В един обикновен трудов ден за  Палатата се появи  една млада жена, ентусиазирана, заразяваща със своята увереност и положителна енергия, безапелационно убеждавайки ни, че това  което ЛОПЯНКО прави е изключително важно за икономиката и бъдещето на страната. В първия момент екипът на проект МОВЕКО наистина беше заинтригуван от идеята, но малко стреснат, тъй като   нямаше достатъчно експертиза, за да оцени идеята. Но изключителната настойчивост и убеденост на  г-жа Десислава Димитрова, управител на Лопянко,  беше обсебваща и заразителна! В продължение на година тя продължаваше да ни изненадва със своята последователност и успехи и печелеше нашето доверие и готовност за подкрепа. Осигуряване на терени за засаждане  на черници /основната храна на бубите/,  за изграждане на фабриката, търсене на машини за производство на сурова коприна, търсене на пазари, използване на зелени технологии  за оползотворяване на отпадъчните суровини от основното производство, превръщането им в суровини за други производства с приложение  в  хранително-вкусовата промишленост, медицинския текстил, козметиката и био-горивата. Със своя неизчерпаем ентусиазъм  и завладяващ предприемачески дух  младата жена постепенно спечели  целия екип на Палатата, който по различен начин й оказваше подкрепа и се стремеше да намали препятствията по нелекия път на предприемача. Съдействие за подготовка на проект по програма Хоризонт 2020 за разработка на нова технология и иновативен продукт за използване на отпадъчните суровини, използване на мрежата от контакти на EEN, нови партньори и пазари, участие в международни инициативи и конкурси.

Появи се и поредната изненада, плод на добре премислени действия и много работа - иновативен продукт за промишлено отглеждане на бройлери, с цел премахването на антибиотиците от храната на селскостопанските птици  „ЗООБИОМИКС“. От 2022 г. влиза в сила директива  на ЕС за забрана използването на антибиотици в птицепроизводството. Продуктът е патентован и се изчаква одобрението от EFSA (Европейски орган по безопасност на храните) и БАБХ, за да стартира  пилотно производство. Иновативният продукт беше финансиран чрез програма на ЕС, където ЛОПЯНКО спечели първо място с проекта си за трансформирането на текстилната индустрия чрез кръгов бизнес модел. Компанията вече е с почти готов проект за кандидатстване по програма Хоризонт 2021-27 за финансова подкрепа във връзка с индустриалното производство на „ЗООБИОМИКС“. Официалното представяне на новия продукт ще бъде на годишната конференция на „Съюза на птицевъдите и птицепреработвателите“ в края на тази година.

„Лопянко“  е и един от основателите на първата „Българска Асоциация Кръгова Икономика и Биотехнологии“ – БАКИБ, която беше създадена в края на 2019 г.  с основна цел подпомагане на българските производители в трансформирането на линейния тип производства към кръгови бизнес модели, където г-жа  Димитрова участва като експерт. Младата дама е твърдо убедена, че Зелената сделка, Кръговият икономически модел и Дигитализацията ще подпомогнат значително устойчивото развитие на страната ни, възраждането и просперирането на много икономически  сектори.

 

*Проект MOVECO бе реализиран в рамките на Програмата за транснационално сътрудничество „Дунав“. Основната цел  на партньорите по проекта  бе да се разработят дейности и мерки, които да стимулират  МСП към въвеждане на модела на „кръговата икономика“.  В него участваха шестнадесет партньорски организации от десет страни – България, Австрия, Германия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия, Сърбия и Молдова.

Българските фирми, които бяха включени  в проекта  като представителни на добри практики и изключително иновативни идеи  бяха Биостопанство „Лопянко“ и  „Къп-Фий. Същите  бяха отличени за своята иновативност със специални награди по време на заключителната конференция в  Линц-Австрия, връчени от зам.-министъра на икономиката на Австрия. В резултат на разпространената информация, по време на изпълнение на проекта и участието им в международни инициативи, фирмите разшириха своите контакти,създадоха нови партньорства и се радваха на повишен инвеститорски интерес.

Повече информация за проекта можете да намерите на официалния сайт:http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/moveco и на сайта на БТПП - https://www.bcci.bg/bulgarian/projectsBCCI_new.html


29.04.2020 г.

Още новини:

Видео:

Назад