Назад

Eвропалати подкрепят мерките на ЕС за икономическо възстановяване и настояват за тяхното реализиране гъвкаво и без забавяне



Българската търговско-промишлена палата съобщава за резултатите от среща на ръководството на Европалати, проведена миналата седмица в електронна среда. Председателят на Асоциацията на европейските търговски палати Кристоф Лайтл се обърна към членовете на организацията и потвърди, че приоритетите й в момента са:

  • Да спасим икономическата мрежа на Европа – да се отворят границите за преминаване на хора, стоки и услуги
  • Да се осигури ликвидност на малките компании, които без нея биха загинали при настоящите обстоятелства
  • Да действаме бързо. По думите на Кристин Лагард „Прекалено малко и прекалено късно може да означава спад  на растежа с 15% през 2020 г.“

Сред предложенията на ръководството на Европалати са и активна работа по темите: програмата за възстановяване да включва и Зелената сделка; осъществяване на среща на Глобалната платформа на ТПП за осигуряване на международни търговски отношения, както и провеждане на национални проучвания на общественото мнение сред компаниите относно въздействието и очакванията на фирмите и комбиниране на тези национални резултати в европейски план.

ТПП от Европа комуникираха най-належащите нужди и ключови проблеми на своите членове в препоръки до Съвета на Европа, Европейския парламент и Европейската комисия. Като резултат 80% от предложенията са взети под внимание от европейските институции. Това показва, че мрежата от ТПП на Стария континент и екипът на Европалати функционират добре, въпреки трудностите, които всички изпитваме, и допринасят всеотдайно за крайните резултати.

Европейската комисия отговори, че споделя приоритетите на европейските търговско-промишлени палати: „Единният пазар е важен елемент от необходимата солидарност между държавите-членки“. В писмото си до Европалати Комисията се ангажира и с поддържането на свободния поток на работници и запазване на глобалните вериги за доставка.

Лайтъл информира, че Глобалната платформа на ТПП е партньор на B20 и е представила идеите си на последната среща в Саудитска Арабия - страната, която в момента председателства Г-20.

Европалати, както и националните търговско-промишлени палати настояват Европейската комисия и отделните правителства да гарантират бързото осигуряване на ликвидност, за да оцелеят по-малките компании. Организацията предлага националните мерки за помощ на МСП, до 500 000 евро в шестмесечен период, да не подлежат на оторизация от ЕС. Това би била допълнителна важна стъпка за много необходимата спешна помощ, в допълнение към възможността за 100% гаранция, която вече е постигната.


05.05.2020 г.

Още новини:

Видео:

Назад