Назад

Българският предприемачески дух: Когато идеите изпреварват времето

Вкусно, полезно и с грижа за природата - биоразградими чаши за кафе Cupffee






 

 

За фирмата и продукта

„Къпфи” ООД (Cupffee) е стартираща компания в областта на хранителните технологии, основана през 2014 г. в гр. Пловдив. През 2018 г. компанията започва производство на първите биоразградими ядливи чаши за кафе. Със своя едноименен продукт, фирмата се стреми да намали отпадъците от пластмасови и картонени чаши за еднократна употреба, използвани ежедневно за сервиране на кафе. Иновативните био-чаши са изцяло произведени от натурални зърнени продукти и не съдържат изкуствени съставки, консерванти или ГМО.

 

Ползите от продукта

Фирмата следва последните новости в производството на екологични и безотпадъчни продукти на „кръговата икономика“, чието търсене предстои да се увеличи в близко бъдеще предвид, въведената с Директива 2019/904, забрана за пускане на пазара на пластмасови изделия за еднократна употреба, която е предвидена да влезе в сила през 2021 г.

 

Друго предимство на ядливите чаши, произведени по природосъобразен начин, е това че основната им съставка е овес, което ги прави подходяща част от здравословната и балансирана диета. За разлика от други подобни продукти, Cupffee се отличава с това, че използваните съставки не променят вкуса на кафето.

След като бъде напълнена, чашата може да задържи течност, без да я пропуска до 12 часа, а хрупкавостта й се запазва 40 минути. Ако не бъде консумирана след изпиването на напитката, чашата се разгражда за няколко седмици.

Дъното на чашата е обвито с външна картонена лента, която осигурява място за поставянето и захващането й. Картонената обвивка може да се използва за рекламни цели от фирми, които поръчват чашите за корпоративни нужди.

 

Национално и международно признание

Продуктът е разпознаваема марка не само на българския пазар, но и в страни от Европа, Южна Америка и Близкия Изток. Cupffee участва редовно на международни изложения по цял свят и присъства в материали на водещи световни медии.

От една година насам участниците в заседанията на парламентарната комисия по околната среда  и водите пият кафето си в биоразградимите чаши. Миналата година, Cupffee стана част от първият в света дълъг полет, проведен без употреба на пластмаса за еднократна употреба на борда.

През 2019 г., със съдействието на БТПП, Cupffee стана победител в категорията „Продукт на годината – малко предприятие“ в Наградите за иновация на проект MOVECO. В конкурса фирмата се състезаваше с около 100 участници от страните в Дунавския регион за иновативен еко-продукт. За своя иновативен продукт компанията беше отличена със сертификат и плакет, връчени лично от министъра на икономиката на Федерална провинция Горна Австрия.

Продуктът беше един от примерите за добри практики от България, представени от БТПП в рамките на проект MOVECO, в чието изпълнение участваха 16 партньорски организации от десет страни от Дунавския регион. Проектът, който се осъществи в периода 2016-2019 г., в рамките на Програмата за транснационално сътрудничество „Дунав“, имаше за цел да насърчи прехода от линейна към ''кръгова икономика'' в страните от Дунавския регион.

 

Бъдещи планове за развитие

Основните приоритети на Cupffee са свързани с разрастване на производството и търговската дейност на фирмата. Сред бъдещите намерения на компанията са привличане на инвестиция за разширяване на производствения капацитет и наемане на до 60 души.

Бъдещите планове за развитие също включват и създаването на бъркалка, други размери на чаши, които да се ползват за топли и студени напитки, както и съдове за сладкарски и други кулинарни продукти. Работи се и по разработването на безглутенова версия на чашите.


05.05.2020 г.

Още новини:

Видео:

Назад