Назад

Как намалената цена на газа ще повлияе на индустрията?




Когато една стока купуваш за 460-470 лв., а на следващия ден започваш да купуваш по 270-80, е много приятно, защото вкарваш по-малко пари в разходите, а приходите са едни и същи, коментира предприемачът и зам.-председател на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев обявеното намаление на цената на природния газ с 40%.

"Булгаргаз" беше лоялен към всички, като заяви, че ще върне парите на всички, заяви той в "Още от деня".

Красимир Дачев: Това не може да стане с магическа пръчка - минали са фактури, плащано е ДДС, няма как да се върне назад. Нещо повече - КЕВР за този период, който е отминал, е определил определена цена. Това може да се изчисли и в бъдеще време и е хубаво да не стане в един месец, трябва да стане в няколко фактури. Постепенно, логично да стане.

"Това е голяма стъпка, но не мислете, че това е някаква панацея за решение на проблемите на фирмите", отбеляза Дачев.

Красимир Дачев: От политически договори, които бяха досега, преминахме към пазарни договори, които ще бъдат на ежемесечна база.

И отбеляза, че вече играят една пазарна игра и трябва да се научат да играят на нея. Ще се съобразяват с определяните от КЕВР цени, защото нямат алтернатива, отдавна се съобразяват с това, но политическите решения пречат на пазара.

Потребителите могат да усетят това намаление от тези, които правят общественото обслужване, като парно, там, където газта има отношение към формирането на цената.

Красимир Дачев: Но много трудно ще накарат хлебарите да намалят цената на хляба.

Според предприемача общественото мнение не е достатъчно за намаление на цените, трябва хората да спрат да купуват, тогава ще се промени цената.

Вижте целия разговор във видеото.


Линк

10.03.2020 г.
Назад