Назад

Страховете от Еврозоната са изкуствено създадени

За пръв път от десетилетия насам имаме възможност да попаднем в „А група“ и не бива да пропускаме този исторически шанс.

Това, метафорично казано, е тезата, около която се обединиха представители на бизнеса, работодатели, правителствени лица, чуждестранни гости и икономисти на провелата се конференция „Позитивите от членството на България в Еврозоната“ вчера.

Балната зала на хотел „Интерконтинентал“ се оказа тясна за множеството желаещи да присъстват на събитието, организирано от Българската търговско-промишлена палата и Expat Capital.

Неслучайно във встъпителната си реч председателят на Палатата Цветан Симеонов отбеляза:

„За мен е голям комплимент, че толкова хора, които са вложили енергия и време за европейското бъдеще на България, ни подкрепят. Нашето намерение е да не даваме възможност на изкуствено създадените страхове от Еврозоната да надделеят в българското общество. Всеки ден трябва да си отваряме очите за това, но с толкова много съюзници съм сигурен, че това важно дело ще намери своя успешен край.“

Симеонов подчерта, че още с кандидатстването си за членство в Европейския съюз България е избрала своя път, включително това да се присъедини към еврото, и напомни: „Българите се оказаха доста дисциплинирани, специално във финансовата сфера, и неслучайно смятам, че валутният борд никъде по света няма толкова успешно приложение! Еврозоната категорично е бъдещето за България. Възможно е, разбира се, да има дребни затруднения, но те не би трябвало да бъдат спънки с оглед на голямата цел: единната валута. За нас влизането в Еврозоната ще бъде добър завършек на валутния борд. Нещо повече – аз се надявам България един ден да помогне дисциплината да се превърне в принцип в Еврозоната, от който да няма отклонения. Така валутата ще бъде равностойна на други валути в света. Може да считате, че Българската търговско-промишлена палата ще бъде абсолютен поддръжник на тази перспектива.“

Николай Василев, управляващ партньор в Expat Capital, на свой ред разви тезата, че има два най-добри момента за присъединяването на България към еврозоната - "сега и преди 10 години". Според него най-големите позитиви от членството са, че страната ни ще е част от ядрото на ЕС и няма бъде поставена в групата на държави като Северна Македония и Албания. 

Икономистът Красен Станчев изтъкна, че консенсус за влизането ни в Еврозоната вече съществува сред бизнеса и основните политически партии, което значи, че правителството и БНБ просто трябва да вървят, етап след етап, по плана си.

 

 

 


05.03.2020 г.

Още новини:

Видео:

Назад