Назад

България – 5 европейски коридора с отлични връзки с околните страни и региони

Българо-корейски бизнес форум бе модериран от Председателя на Българската търговско-промишлена палата
 
Българо-корейски бизнес форум се проведе в София днес на 27 септември 2011 г. Председателят на Българската търговско-промишлена палата като модератор на форума откри събитието и сподели, че българският и корейският бизнес се радват на добри отношения. Корея се оценява като един от най-важните партньори на нашата страна, тъй като е показала и доказала на света, че може да постигне и поддържа високи стандарти в икономиката.
По време на форума бяха направени презентации на икономическата и инвестиционна среда в България от Българската агенция за инвестиции, проекти в областта на строителството на инфраструктура в страната – пътища и автомагистрали от представител на Агенция пътна инфраструктура. Бе направен обзор на политиката на Министерството на транспорта, информационните технологии и комуникации по отношение на електронното правителство.
Директорът на КОТRA – Корейската агенция за насърчаване на търговията и инвестициите Ли Куан Сък представи строителните дейности, извършвани от Корея в чужбина. Контрактори от Близкият Изток са постигнали 275 млрд. Щ.д. обем, което представлява 61% от пазарния дял в света. Корейските строителни фирми, опериращи в чужбина са строили предимно жилища и обществени сгради и съоръжения до 2000 г. След тази година преобладават строежите на  промишлени сгради, заводи и др. съоръжения, нужни за индустрията. Сред примерите са – изкуствено създадена река в Либия, производствен комплекс в Мексико, ултра мега електростанция в Индия – 4000 мв, най-високата сграда в света – в Дубай, завършена в края на 2008 г., национална магистрала в Пакистан и много други. От началото на тази година корейски строители строят жилищен комплекс в България.
Г-н Сък представи и проекти на корейски строители в Европа. Общо проектите в цял свят са над 8 000. Той оцени, че сътрудничеството между България и Корея се гради на следното – България предлага възможности, а Корея има силни страни. В нашата страна корейските контрактори предлагат сътрудничество в областите: пречистване на води, енергетика, стротилество на жилищни и обществени сгради и др.
Четири договора за сътрудничество между български и корейски фирми бяха подписанив рамките на форума.
Министър председателите на България и Корея закриха събитието.
Министър – председателят на Република Корея - Ким Хуанг Шик се обърна към бизнесмените, като подчерта, че България е известна като родина на киселото мляко и мястото, където расте известната маслодайна роза. Корея и България положиха много услилия за развитие на икономическите връзки. Споразумението за свободна търговия между ЕС и Корея ще бъде импулс в отношенията между двете страни.
В България има успешен пример на Хюндай Индъстрис за чуждестранни инвестиции и корейските предприемачи са убедени в привлекателните условия за правене на бизнес у нас. Трябва да се допълваме с положителните си страни. Министър – председателят отбеляза, че ключови сектори за двустранното сътрудничество са информационните и телекомуникационни технологии, възобновяемите енергийни източници и строителство на инфраструктура. Наясно са с възможностите за използване на европески средства за инфраструтурни проекти. Корейската строителна индустрия от своя страна отбелязва огромен растеж в последните години, изпълняват се стриктно крайни срокове, известни са с конкурентноспособността си и др. преимущества.
В района на Близкия Изток и Азия са изпълнени вече много проекти като корейските компании навлизат и на европейския пазар.
Корея има планове и по отношение на опазването на околната среда, свързани с намаляване на опасните въглеродни емисии, има планове за масово използване на възобновяема енергия. Наясно са с българските планове за постигане на целите на ЕС до 2020 г. в тази област. Бяха посочени примери за корейски компании, които вече работят в България: изграждане на соларни електроцентрали – Самоводене.
Премиерът на Корея посочи и сектора на информационни и комуникационни технологии като възможност за двустранно сътрудничество. Вече има такива примери в обществения и частен сектор. Бе обещана правителствена подкрепа за умножаване на тези примери.
Министър-председателят на България Бойко Борисов също се обърна към участниците във форума и сподели фактът, че посещението на корейския премиер в ЕС започва от България е показателен за важността на сътрудничеството. Той сподели част от темите, залегнали в двустранните разговори – съвместна работа в областите: електронно правителство – износ на зърно за корея, културен туризъм, иновации, инфраструктура изграждане на карго терминал в Стара Загора. Днес е подписана спогодба за признаване на свидетелствата за правоуправление на автомобили в двете страни. Обсъждано е сътрудничество в сферата на образованието, пример – корейско училище в България.
Премиерът Борисов представи още веднъж условията за бизнес в нашата страна – бе подчертана стабилността и стремежа за постигане на екологични производства и дейности за опазване на околната среда. Министър-председателят наблегна на ключовото разположение на България – връзка между Европа и Азия – 5 европейски коридора с отлични връзки с околните страни и региони.

27.09.2011 г.

Още новини:

Видео:

Назад