Назад

Интегриране на националните газови мрежи на Република България и Република Северна Македония



На проведения в началото на годината в Скопие икономически форум, Българо-македонската търговско промишлена палата и Македонско-българската стопанска камара представиха Бяла книга – Акционен план за разбирателство и сътрудничество, с цел формиране на благоприятен бизнес климат за икономическо, технологично и техническо сътрудничество.

В контекста на този план за изграждане на регионален енергиен пазар чрез подобряване на енергийната свързаност на Република Северна Македония в балканския регион и Европейския съюз, на 11 декември в Скопие предстои провеждането на кръгла маса с основна тема: Интегриране на националните газови мрежи на Република България и Република Северна Македония в Газов хъб Балкан.

В дневния ред на кръглата маса ще бъде обсъдена подготовката по изграждането на междусистемна газова връзка Петрич – Струмица и приложението на проект за газификация на отдалечени от газопреносната мрежа територии.

Събитието ще се проведе под патронажа на министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев.

Сред участниците в дискусиите ще има представители на министерството на енергетиката на България, министерството на икономиката на Северна Македония, Български Енергиен Холдинг ЕАД, Македонски Енергетически Ресурси, Булгартрансгаз ЕАД, работодателски и браншови организации, както и енергийни експерти.  

Началният час на кръглата маса е 15 ч., а мястото – „Клуб на пратеници“ (ул.„М.Т.Гологанов“ 45) в Скопие.

За повече информация: Пламен Павлов, председател на Българо-македонска търговско-промишлена палата bul.mak.chamber@gmail.com

    

 


06.12.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад