Назад

Представяне на туристическата индустрия в Албания





Председателят на БТПП бе специален гост на събитие, организирано от Посолството на Албания в София, посветено на туризма.

Н.Пр. Доника Ходжа, посланик на Албания в нашата страна, отри събитието под надслов „Почувствай Албания“ и изрази надежда за по-задълбочено и партньорско взаимодействие в областта на туризма между България и Албания. Албанските туристи са част от "топ 50" на чуждестранните посетители в България, а българите – сред първите 15 нации, посещаващи Албания. Броят на българските туристи се е увеличил от 23 хил. през 2015 до над 40 хил. през 2018 г. Тези данни бяха представени от Министерството на туризма и Албанската агенция на туроператорите.

Сред гостите на събитието бе зам.-министърът на туризма на България Любен Кънчев, който сподели, че представените наскоро резултати от Министерството на туризма и Националния статистически институт за реализираните нощувки и приходи от тях през първите девет месеца на 2019 г. показват, че българският туризъм се развива устойчиво въпреки трудностите и силната международна конкуренция. Общо пренощувалите лица в местата за настаняване с 10 и повече легла в цялата страна са над 4,642 млн. в периода юни-септември 2019 г., което представлява увеличение от 6,1 на сто в сравнение със съответния период на 2018 г.

Ръстът на българските пътувания в Албания на годишна база е над 60%. Според информация на министерството за първите 5 месеца на 2019 г. у нас се отчитат близо 15 хил. визити от Албания, а през миналата година техният брой е бил над 37 хил., с ръст от над 10 на сто.


В събитието взе участие и зам.-министърът на външните работи на Албания Етиен Джафай. Той определи липсата на директни полети между България и Албания като проблем, с който двете държави трябва да се заемат.

Посланик Ходжа каза, че се работи усилено, за да се възстановят директните полети от Тирана до София, и уточни, че българските туристи са сред първите 15 държави, от които идват посетители в Албания.

Симеонов изрази подкрепата на БТПП за по-активно предлагане на съвместни туристически продукти от няколко страни на Балканите. Той сподели, че диверсифицирането на туристическото портфолио чрез иновативни продукти и устойчивото използване на туристическите ресурси – природни, исторически, религиозни и др., са ключови за общия успех на страните в региона в привличането на туристи.

В рамките на събитието, презентации направиха председателят на Българската асоциация на туристическите агенции Даниела Стоева и председателят на Албанската асоциация на туристическите оператори Клитон Гьорхани.


14.11.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад