Назад

Какво ще се промени, ако се въведе минимална заплата за всички в ЕС?

Преди да се разпредели дохода, първо трябва да се произведе


Новият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен предложи въвеждането на минимална заплата за всички, работещи в ЕС, както и схема за социално подпомагане при безработица.
 
"Самата Урсула обясни, че не хората работят за икономиката, а икономиката за хората. Така че стигаме до извода, че преди да разпределяме ресурса, трябва да го изкараме", обясни Красимир Дачев, заместник-председател на БТПП и предприемач. Според него критериите, по които се правят тези заплати, ще се унифицират. Но спрямо средната или минималната производителност на труда в България, ние пак ще взимаме, колкото и сега. „Трябва да бъде произведен този ресурс, който след това да бъде разпределен. Не може като не генерираш особено висок ресурс, да правиш високи разпределения“, допълни Дачев.
 
Ваня Григорова от КТ "Подкрепа също взе участие в разговора и облеляза, че "идеята не е нова, не е лява и не в полза на работниците. И фон дер Лайен казва минимални работни заплати, съобразени с националните традиции. Много трудно може да се стигне до общ механизъм", заяви тя.
 
„България е „зелена“ държава, ние не генерираме толкова, колкото Германия, Франция, Англия, а се иска от нас ресурси, които няма къде да бъдат формирани", посочи Красимир Дачев.
 

Вижте цялото видео ТУК

Източник: BGONAIR.BG


17.07.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад