Назад

Възможности за разширяване на сътрудничеството със словашки компании

Основни сектори са автомобилостроенето, хранително-вкусовата промишленост, туризмът и др.
,,Автомобилостроенето, хранително-вкусовата промишленост и туризмът са сектори с голям потенциал за развитие на двустранното икономическо сътрудничество между България и Словакия”. Това заяви Васил Тодоров, главен секретар на БТПП, по време на откриването на бизнес форум със словашки компании, провел се в София. Организатори на събитието бяха БТПП, РТПП Търнава и Посолство на Словашката Република в София, със съдействието на  EEN при БТПП.

В рамките на форума бе подписан и меморандум за сътрудничество между Търговско-промишлената камара - Пловдив и ТПП Търнава. Председателят на Пловдивската камара Добрина Проданова потвърди готовността на фирмите от региона да разширяват сътрудничеството със словашки партньори.

Виктор Петрашовски, зам.-ръководител на Словашкото посолство в София, също приветства участниците в събитието. Той направи и презентация на словашката икономика, като отбеляза ръста в двустранния стокообмен, който достига рекордни суми през последните две години. Той посочи и основните стоки в търговията, сред които са автомобили, автомобилни части, продукти на информационните технологии и др.  Ключов сектор за словашката икономика е автомобилният - произвеждат се автомобили от немски, корейски, английски, френски марки. Електроника и инженеринг са също добре развити сектори. В страната се изграждат много центрове за споделени услуги – аутсорсинг.

Петер Ковар, представител на Регионална палата на гр. Търнава, представи бизнеса в Западна Словакия. По думите му регионът е добре географски разположен и с отлични комуникации. Макар и малък по площ, той е на второ място по дял в БВП на страната /от общо 8 области/.

Презентации на българската инвестиционна среда направи представител на Агенцията за инвестиции. Бяха разисквани и практични въпроси относно създаването и ръководенето на фирма в България.

Словашките фирми, участници във форума, проведоха поредица от срещи с български фирми в секторите автомобилна индустрия, машиностроене, металообработващи машини, метрология, производство на бои, стоманени бетонни стълбове и др. 

 


23.05.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад