Назад

Нова награда на ЕС за отличаване на лидерите в областта на безопасността на продуктите



Днес Европейската комисия стартира нова награда за безопасност на продуктите, с която ще бъдат отличавани предприятията, които имат забележителни постижения в областта на безопасността на продуктите. Приканваме предприятията — малки и големи — да кандидатстват за тази награда в категориите „продажби по интернет“ и „продукти за грижа за децата“. Победителите ще получат своите награди през септември тази година от Вера Йоурова, еврокомисар по въпросите на потребителите.

Всички потребители очакват и заслужават безопасни продукти.С тази нова награда ще бъде отдадено признание на дружествата, които поставят безопасността на продуктите в основата на своята дейност и които не се придържат само към изискванията на ЕС. Тя е за тези, които осъществяват иновации и инвестиции, за да подобрят безопасността на своите продукти и услуги, и по този начин повишават стандартите за защита на потребителите в цяла Европа.

Вера Йоурова, еврокомисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете, заяви: „Искаме да насърчим повече дружества да възприемат безопасността на продуктите като приоритет и да защитим нашите деца, семейства и приятели. Все още има твърде много опасни продукти, които се изземват или причиняват вреди. Наградата за безопасност на продуктите е възможност за отличаване на дружествата, които правят нещо повече за безопасността на своите потребители“.

Пазаруване по интернет и продукти за грижа за децата в центъра на вниманието

Тази година дружествата могат да кандидатстват по две категории:

  • Продажби по интернет: за наградата могат да кандидатстват дружества, които извършват продажби по интернет и които отделят особено внимание на безопасността на предлаганите от тях продукти. Търсим най-добри практики и процеси например при изземване на опасни продукти или при откриване на такива продукти, преди те да бъдат пуснати за продажба.
  • Продукти за грижа за децата: за наградата могат да кандидатстват дружества, за които безопасността на децата е най-важният приоритет. Това може да бъде илюстрирано например с начина, по който те проектират бебешката кошара, с творческия начин, по който те съобщават рисковете на своите клиенти, с изключителното качество на техните следпродажбени услуги или с начините, по които те интегрират безопасността на продукта в неговата верига на доставка и жизнен цикъл.

 

Признание за големи и малки предприятия

Има 12 награди: шест за категорията „продажби по интернет“ и шест за категорията „продукти за грижа за децата“. Златно отличие, сребърно отличие или бронзово отличие ще бъде присъдено на три МСП и три по-големи дружества във всяка категория. 
Победителите ще получат своята награда от еврокомисар Йоурова по време на церемония, която ще се проведе в Брюксел през септември тази година, и те ще имат възможността да споделят своите идеи и най-добри практики със свои колеги в сектора.

Кандидатствайте сега и спечелете награда!
За да могат да кандидатстват, дружествата трябва да са установени в една от 31-те държави от Европейското икономическо пространство (28-те държави — членки на ЕС, плюс Исландия, Норвегия и Лихтенщайн). Спечелването на награда ще осигури на дружествата широко признание, подобряване на тяхната репутация и възможност да се утвърдят като лидер в областта на безопасността на продуктите в рамките на своя сектор. 
Вече могат да се подават заявления за кандидатстване до 7 април 2019 г. ТУК.


18.03.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад