Назад

Възможност за развитие на сътрудничество с пакистански партньори

Среща с временно управляващия посолството на Ислямска република Пакистан в София Маруан Алекс Аийаш


Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов проведе работна среща с временно управляващия посолството на Ислямска република Пакистан в София Маруан Алекс Аийаш.

Целта на срещата бе да се обсъди търговско-икономическото сътрудничество между двете страни и възможностите за насърчаването му. Бе констатирана и възможността за развитие на двустранните икономически връзки. По информация от Министерството на икономиката, основната форма на търговско-икономическите отношения между двете страни е стокообменът. Търговските отношения с Европейския съюз са много важни за Пакистан, а България се разглежда като стратегически партньор. Българският износ за Пакистан през 2017 г. възлиза на 15,9 млн. щ.д., ръст от 14.4% спрямо 2016 г., а вносът от Пакистан през 2017 г. възлиза на 21,1 млн. щ.д., увеличение от 33.5% спрямо същия период на 2016 г.

Симеонов обсъди секторите от взаимен интерес, сред които са селското стопанство, текстилната индустрия, леката промишленост, хранително-вкусовата промишленост, хидроенергетиката, машиностроенето, информационните технологии и др.

Бе обсъдено и развитието на сътрудничеството с пакистански партньори в рамките на бъдещ двустранен бизнес съвет, който ще бъде създаден от БТПП и Федерацията на пакистанските ТПП. При интерес за включване в този съвет, можете да се обърнете към БТПП, дирекция Международно сътрудничество и международни организации, e-mail: irelations@bcci.bg.

 


12.03.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад