Назад

В БТПП се проведе състезание по международен търговски арбитраж

За пета поредна година БТПП бе домакин на Sofia VIS Pre-Moot – състезание за студенти по международен търговски арбитраж и международно търговско право. Sofia Pre-Moot представлява симулиран арбитражен процес във връзка с приложението на Конвенцията на ООН за международна продажба на стоки. То се провежда на английски език и има за цел да позволи на участващите университети да подготвят своите отбори за международното състезание Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot – най-голямото състезание по право в света, което се провежда за 26-та година във Виена.

Спонсори на събитието са Българската асоциация на независимите лозаро-винари и адвокатско дружество "Димитров, Петров и Ко." и българският офис на австрийската адвокатска кантора „Шонхер“.

Откриването на състезанието и тази година започна с конференция, посветена на международния търговски арбитраж. Водещи бяха лекторите от България и Швейцария – адвокати и действащи арбитри направиха серия от презентации в сферата на международния търговски арбитраж и международното търговско право. Основните теми засегнаха фундаментални въпроси, свързани с възможностите за адаптация и изменение на договора (адвокат Димитър Стоименов); защитата на личните данни в арбитража (адвокат д-р Мартин Захариев); адаптация и изменение на договора в практиката на Международната търговска камара (ICC) (г-жа Елина Златанска) и допустимостта на незаконно придобити доказателства в арбитражния процес (адвокат Тиери Аугсбургер). Конференцията бе модерирана от адвокат Олег Темников.

От страна на БТПП събитието бе открито от председателя на Арбитражния съд при БТПП  Благовест Пунев, който поздрави участниците и изрази постоянната и непоколебима подкрепа на БТПП за събитието и развитието на правното образование.

Sofia VIS Pre Moot продължи 2 дни, в които бяха проведени общо 42 рунда. В състезанието взеха участие над 30 арбитри от страната и чужбина. Особен повод за гордост беше участието на 10 отбора, сред които университети от Германия, Франция, Италия, Македония, Турция, Словакия, както и студенти от трите български университета - Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий" и Университетът за национално и световно стопанство.

В края на състезанието отборите и арбитрите изразиха високата си оценка за събитието, като акцентираха върху добрата организация, прекрасните условия в БТПП и високото ниво на рундовете. Събитието бе официално закрито от председателя на БТПП Цветан Симеонов.

БТПП и Сдружението за международни състезания по право възнамеряват да продължат това установено вече събитие и през 2020 г., а междувременно пожелават успех на отборите за финалите на Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot  през март 2019 г. във Виена.


13.03.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад