Назад

На официална церемония бяха отличени победителите в конкурса „Наградите на БАИТ” за 2018 г.



Председателят на БТПП Цветан Симеонов бе сред официално поканените гости по време годишната церемония на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ). За осма поредна година БАИТ връчва своите награди за принос в развитието на информационните и комуникационни технологии у нас. Събитието се провежда под патронажа на държавния глава Румен Радев. Отличията се присъждат на личности, компании и институции в 11 различни категории и с принос към развитието на информационните и комуникационните технологии.

„Индустрията на информационните технологии е решаваща за развитието на всички останали сектори – от промишленост, селско стопанство, до туризъм и образование. Генерираните в IT-сектора идеи са изключително важни за нашето развитие – без него няма иновации, а те са най-ефективният стимул за висок и устойчив икономически растеж, особено в наши дни, когато растежът става заложник на демографията”, заяви президентът Румен Радев. Той връчи Наградата за специален принос на Дарин Маджаров, създател на Уча.се – образователна платформа с над 14 000 видео уроци и тестове по всеки предмет от 1-ви до 12-ти клас. Президентът посочи, че Уча.се онагледява всички важни принципи за съвременното образование – достъпност, нагледност, адаптивност, разрастващи се елементи на интерактивност и висока мотивация за учениците.

Победителите:

  • Наградата в категория „Държавна администрация“ беше присъдена на Министерство на туризма за Платформа за подаване и обработка на исканията за получаване на услуги и разрешения посредством безплатна удостоверителна услуга.
  • Отличието в категория „Компания-новатор в използването на авангардни ИКТ решения“ получи „Максима България“ ЕООД за проекта „Безпилотни каси“ в магазин T MARKET.
  • В категория „Компания с най-голям принос за популяризиране на имиджа на българската ИКТ индустрия по света“ победител е Мобайл Системс ООД.
  • Победители в категорията „Журналистически принос“ са Флора Велчева и Добромир Видев от Българското национално радио, автори на поредицата „Разкодирано“. В тази категория беше връчена и поощрителна грамота с фокус върху регионално ИКТ развитие на Магдалена Тодорова от телевизия „Черно море“.
  • За трета поредна година ученик е победител в категорията „Младежка награда“. Енчо Шахънов от Технологично училище "Електронни системи" към ТУ-София спечели с проекта си “Система за локализиране на хора”.

Победителите в останалите категории са:

  • Образователна награда – Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, гр. Бургас. Наградата се присъжда за успешната реализация на проекта, който  е резултат от сътрудничеството между общината, компании от ИКТ индустрията и университетите в Бургас.
  • Общинска администрация – Община Варна за Електронна система на фонд „Култура“. С внедряването на системата се постига публичност в работата на администрацията и прозрачност при изразходване на публични финанси.
  • StartUp Компания - ШКОЛО ООД за SHKOLO. Платформата за дигитално управление на образователни институции се използва от 1/3 от българските училища.
  • Успешен български ИКТ продукт - Мобайл Системс ООД с офисния пакет OfficeSuite, който има над 300 милиона инсталации.
  • Значителен корпоративен ИКТ проект - Методия AД за Utility Suite for Dyce Energy. Мащабният проект е разработен за B2B ютилити компания, независим доставчик на газ и електричество на британския пазар.

04.03.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад