Назад

Българо-руски форум в областта на туризма с участието на премиерите на България и Русия

БТПП представи гледната точка на бизнеса за приоритетите в сектора




Министър-председателят Бойко Борисов и премиерът на Руската федерация Дмитрий Медведев откриха Българо-руски бизнес форум в областта на туризма. Във форума участваха министърът на туризма Николина Ангелкова, министърът на икономическото развитие на Руската федерация Максим Орешкин, кметове и представители на българския и руския туристически бизнес. Председателят на БТПП Цветан Симеонов бе сред официалните участници и направи презентация по темата в първия панел на форума.

Дмитрий Медведев изрази задоволство от доброто ниво на развитие на сътрудничеството в областта на туризма. Около 500 хиляди са руските туристи, посещаващи България, а българските граждани, пътуващи до Русия, са нараснали за последните 5 години с 50%. Според него най-важно за Русия е да се обърне внимание на качеството на обслужване. Съгласно публикуван наскоро указ на правителството на Руската федерация всички хотели подлежат на категоризация.

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави участниците във форума и изказа подкрепата на държавно ниво за сектор туризъм, въпреки трудностите в международните отношения. Той изказа мнение, че има потенциал за развитие и на културен, исторически, религиозен, ловен, спа и голф туризъм.

Освен това, той информира, че от февруари т.г. България е организирала изнесени центрове за издаване на входни визи в 59 руски града и допълни, че с колегата му Медведев са обсъдили фериботната връзка между Бургас и Новоросийск, която може да е много полезна и за туристите, а също и за руските граждани с имоти в България.

Министър Николина Ангелкова потвърди, че туризмът е катализатор на икономическото сътрудничество между България и Русия, както и на традиционните приятелски връзки. България е любимо място за почивка на руските туристи. През 2018 г. приходите от туризъм формират 13% от БВП на страната. 31% е ръстът на международните туристи в България, а с 34% са нараснали приходите от международен туризъм.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов направи представяне на приоритетите в сектора от страна на бизнеса. Той подчерта отличното сътрудничество с ТПП на РФ, под различни форми, в рамките на Международната федерация на​ ТПП, Европалати, Бизнес съвета към Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество, както и в двустранен формат, с помощта на Българо-руската търговско-промишлена палата. Той спомена някои от многобройните съвместни бизнес събития и конкретни препоръки от бизнеса както по отношение на туризма, така и за общо икономическо сътрудничество.

Сред тях са:

  • Спазване на правилата на свободната търговия и намаляване на ограниченията пред бизнеса
  • Улесняване получаването на входни визи за фирми, граждани и туристи
  • Мултиплициране на усилията на ТПП и правителствата за облекчаване на административните тежести за бизнеса
  • Диверсификация на контактите с регионите
  • Специално внимание от държавните и неправителствените организации за улесняване използването и управлението на ваканционните имоти на руски туристи в България.

Като основна задача пред бизнеса в двустранните отношения Симеонов определи разширяване износа от България с цел ускорено постигане на по-балансирани резултати от двустранния стокообмен. Принос за постигането на тази цел може да има и привличането на нови инвестиции от Русия в българската икономика, по-специално в производствения сектор, каза председателят на БТПП.

Във форума взеха участие над 300 представители на държавни, неправителствени и частни бизнес организации, сред които 100 представители на българския и руския туристически сектор, членове на БТПП.

Презентация на председателя на БТПП  ТУК

 


06.03.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад