Назад

БТПП - домакин на среща с генералния секретар на Централната Европейска инициатива

Обсъдени бяха идеи за по-интензивно сътрудничество в региона


Роберто Антонионе, генерален секретар на Централната Европейска инициатива (ЦЕИ), посети БТПП. Той бе придружен от членове на Изпълнителния секретариат на ЦЕИ - Нина Коделя, Лидия Арсова, Паола Планчер и Елизабета Довиер. С председателя Цветан Симеонов и директори на направления в Палатата - Габриела Димитрова, Мариана Танчева и Христина Шотекова, бяха  обсъдени идеи за по-интензивно сътрудничество в региона.

Цветан Симеонов отбеляза, че БТПП работи от дълги години с Централната Европейска инициатива - най-старата регионална организация в Централна и Източна Европа*. Той подчерта, че сътрудничеството в региона e от голяма важност за България и за това един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС бе подготовка на страните от Западните Балкани за членство в Европейския съюз.

Роберто Антонионе изрази готовността на организацията да подкрепя страните в региона да създават и развиват партньорства в ЮИЕ и по-специално на Балканите. Той изказа надежда, че сътрудничеството от близкото минало  с институциите и бизнеса от България, по-активно в периода преди присъединяването на страната ни към ЕС,  ще възстанови интензитета си.

Цветан Симеонов изрази интереса на БТПП да участва в програми и проекти на инициативата. Българското председателство на ЧИС през първата половина на 2019 г. е още един повод за разгръщане на съвместното сътрудничество в региона. Симеонов посочи, че взаимноизгодните инициативи в рамките на Асоциацията на Балканските търговски палати също продължават, като спомена и възможностите, които създава Инициативата „Трите морета“ за по-задълбочени бизнес контакти, проекти и инвестиции. Той потвърди готовността на БТПП да информира Секретариата на ЦЕИ за всички събития и проекти, свързани с тези организации, и отправи покана към Роберто Антонионе за участие в следващата среща на Борда на Бизнес съвета на ЧИС през юни в София, по време на Седмото издание на Балканския международен фестивал на виното и храните, подкрепяно от БТПП. Предвижда се специален раздел на фестивала да бъде посветен на продукти от страните от Черноморския регион.

Паола Планчер, старши изпълнителен сътрудник в ЦЕИ, представи CEI Cooperation Fund и проектите, които фондът подкрепя. Те касаят събития, чиято цел е споделяне на важни теми и послания сред целеви групи от страните на ЦЕИ.

Елизабета Довиер, програмен мениджър в ЦЕИ, предостави информация относно Know how exchange programme, която се финансира от ЕБВР и е насочена към споделяне на опит в отделни сектори.

Роберто Антонионе представи още една сфера на дейност, която Секретариатът на ЦЕИ подкрепя – връзката на бизнеса с науката и по-конкретно научната дипломация, по повод обявяването на Триест за град на науката и провеждане на събитие на тази тема през 2019г.

Бяха обсъдени и други теми, свързани с двустранното и многостранно сътрудничество в региона, които са позитивни сигнали за динамично развитие и оптимистични тенденции.

---------------

*Създадена през 1989 г., днес инициативата обхваща 17 държави, сред които страни-членки на ЕС, държави от Източното партньорство и от Западните Балкани.


07.02.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад