Назад

Идея за създаване на смесена българо-мароканска търговска палатаПосланикът на Мароко в България Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи посети БТПП и проведе среща с председателя Цветан Симеонов. Основна тема на разговора бе обсъждането на резултатите от официалното посещение в София на Насер Бурита, министър на външните работи и международното сътрудничество на Кралство Мароко, през септември 2018 г., както и официалното посещение на министър-председателя Бойко Борисов в Кралство Мароко през ноември миналата година.

В срещата взеха участие и Монсиф Шеркауи Жауад, пълномощен министър и заместник ръководител на мисията, Аспарух Карастоянов, член на УС на БТПП, и Нуредин Риажи, бизнесмен от Мароко, живеещ и работещ от дълги години в нашата страна.

Във фокуса на срещата бяха дискутираните и предложените от двете страни въпроси по време на споменатите посещения на държавно ниво. Посланик Мидауи и Симеонов констатираха липсата на достатъчна информация за капацитета и възможността на двете икономики. Двамата коментираха възможностите за запознаване на мароканските и българските компании с продукти и услуги от двете държави, както и участие в изложения и панаири в двете страни.

Бяха обсъдени и конкретни стъпки за разработване на идеята за създаване на смесена българо-мароканска  търговска палата с участието на бизнес организации и компании от двете страни, както и подкрепа от страна на дипломатическите представителства в София и Рабат.

Продължава процесът на проучване на интереса на българските фирми за включване на смесената българо-мароканска бизнес организация. Заинтересованите компании могат да се свържат с: БТПП, дирекция Международно сътрудничество и международни организации, тел.: 02 8117 489, e-mail: interdpt@bcci.bg

Търговията, туризма, селското стопанство, машиностроенето бяха споменати като част от секторите, в които смесената бизнес организация ще търси по-задълбочено двустранно сътрудничество и нови възможности за икономически обмен.


01.02.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад