Назад

Първа среща от календара на Българското председателство на Бизнес съвета към ОЧИС

Цветан Симеонов откри първата среща от календара на Българското председателство на Бизнес съвета към Организацията на черноморското икономическо сътрудничество /БС към ОЧИС/. България е председател на организацията за периода 1 януари-30 юни 2019 г. „Потенциалът за развитие на сътрудничеството в региона е голям. Надяваме се и европейските институции да проявят повече интерес към региона на Черно море и да има възможност за съвместни проекти и развитие на всички възможни перспективи.“, отбеляза Симеонов.

Председателят на БТПП представи приоритетите на Бизнес съвета: синя икономика, свързаност /транспорт, енергетика, инфраструктура, култура, вино и традиции/, дигитализация. Той акцентира и върху бизнес събитията заложени в програмата на председателството.

В събитието участваха Н.Пр. Йон Гълеа, посланик на Румъния, Н.Пр. Тамара Лилуашвили, посланик на Грузия, представители на посолствата на страните от Черноморското икономическо сътрудничество: Армения, Азербайджан, Гърция, Русия, Сърбия, Турция, Украйна, както и Тонка Костадинова, трети секретар в Дирекция Югоизточна Европа към Министерството на външните работи на България и Теймураз Антелава, юридически съветник в постоянния Секретариат на ОЧИС в Истанбул.

Тонка Костадинова представи приоритетите на Българското председателство на организацията. Под мотото "Море от възможности" Българското председателство ще се стреми да даде нов тласък на многостранното икономическо сътрудничество в Черноморския регион и ще работи за повишаване на ефективността на организацията на проектна основа. Тя посочи, че по време на Българското председателство страната ни ще работи за задълбочаване на сътрудничеството между страните-членки на ЧИС във всички сфери от взаимен интерес. Акцент ще бъде поставен върху няколко приоритетни области, сред които: транспорт - развиване на инфраструктурата по суша и вода; култура - съвместни инициативи и локални проекти; опазване на околната среда - интегрирана морска политика заедно с ЕС. Като една от трите страни-членки на Европейския съюз в Черноморския регион страната ни ще продължи да работи за развитие на взаимодействието между ЧИС и ЕС.

Румънският посланик заяви, че трите приоритетни сектора са обещаващи за създаването на мостове на сътрудничество между страните в региона. В програмата на Румънското председателство на Съвета на ЕС Черно море има стратегическо място - това е един от приоритетите на страната - да се концентрира вниманието върху Черно море и регионални организации като ОЧИС. Той подчерта, че страната ще работи за интегрирана програма за развитие на Черно море /Integrated Black sea Agenda/.

Представен бе  Календарът със събития на Председателството с няколко акцента: предстоящата среща на министрите на културата на страните от ЧИС през май в Пловдив; неформална среща на министрите на транспорта по време на международно събитие в  Лайпциг, Германия през май и среща на външните министри на страните от Черноморския регион и ЕС през юни. 

 

Дипломатите получиха информация относно плануваните събития, с участието на Бизнес съвета на ОЧИС.

На 4 април предстои международна конференция „Сътрудничество в областта на опазването на околната среда – отпадъци в Черно море и река Дунав“ в София.

В периода 16-18 април в София ще се състои 15-то изложение и конференция за ЮИЕ, в рамките на които ще има съпътстващо бизнес събитие с фокус възобновяема енергетика.

Сътрудничеството в туристическия и винения сектор в региона ще бъде обхванато от предстоящия Балкански международен винен фестивал, 5 – 9 юни в София, на който ще има допълнителна зона за Черноморските страни. Събитието ще се проведе за седми път в сътрудничество с БТПП и има две части – винен конкурс и фестивал, с подкрепата на Министерството на земеделието, храните и горите и кмета на София. Очаква се участието на над 1000 вина.

В рамките на срещата бяха обсъдени и други действия на БТПП, по обновяване интернет сайта на Бизнес съвета. БТПП, заедно с Постоянния секретариат планират да активират членовете на съвета и това да донесе синергия и добавена стойност към организацията и да привлече компании в работата и проектите, което от своя страна ще насърчи нови бизнес партньорства.

Представителите на посолства изразиха удовлетворение от активната програма на председателството и потвърдиха своята готовност за оказване на необходимото съдействие на БТПП за успешно провеждане на събитията.


01.02.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад