Назад

Днес Европалати и Европейският парламент подписаха Меморандум за разбирателство във връзка с предстоящите европейски избори 2019Председателят на Европалати Кристофър Лайтл подписа документ за сътрудничество с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. Партньорството ще спомогне за генериране на заинтересованост и гражданско участие в подготовката на европейските избори през май тази година. Това ще бъде възможно чрез информиране и ангажиране на мрежата от над 800 търговски палати в цяла Европа, сред които и Българската търговско-промишлена палата.

В своето изявление след подписването Кристофър Лайтл сподели защо Европалати се ангажира с активна позиция относно изборите за Европейски парламент 2019: „Живеем в политически непредвидими времена и взехме това историческо за нашата асоциация решения защото оценяваме важността на предстоящите избори. Търговските палати са икономически, не политически организации, но нашата мрежа изисква и очаква всичко възможно, което може да бъде направено за да се насърчат европейските граждани да гласуват през май, осъзнавайки важността на бъдещето на ЕС и това кои ще бъдат членовете на Европейския парламент през следващите 5 години.

Лайтл каза още, че предприемачите са тези, които създават работни места и икономически растеж, не политиците, но те изискват благоприятни условия за това, а условията се създават от политиците. Теми като: недостига на работна ръка и конкретни умения, промяната на климата, кръговата икономика, завършването на единния пазар и глобалните търговски отношения трябва да бъдат ефективно обсъждани и решавани на ниво ЕС, конкретизира той.

Принципните цели на Европалати по отношение на изборите за ЕП 2019 са:

  • Информиране на бизнеса относно важността на изборите за ЕП 2019, Европейският парламент, който би могъл фундаментално да промени бъдещето на Европа и последващите възможности за предприемачите в рамките на единния пазар, чрез мрежата от ТПП на национално и регионално ниво.
  • Иницииране и насърчаване на дебати за предаване на конструктивно и позитивно послание относно ЕС и ползите, които предлага за бизнеса, МСП, предприемачите, всички граждани и обществото като цяло.
  • Да предостави платформа на кандитатите от различни политически партии да се обърнат към собствениците на компании, мениджъри, предприемачи, служители и работници от ЕС.
  • Да подпомогнат създаването на връзка, контакт между националните и регионални ТПП и бъдещите членове на ЕП, за да изградят полезно и ефективно сътрудничество през следващия мандат 2019-2024.

30.01.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад