Назад

Среща с делегация от китайската провинция Шаанси





Делегация от провинция Шаанси, Китай, посети БТПП и проведе среща с председателя Цветан Симеонов. Още в началото на срещата Симеонов подчерта, че БТПП е една динамична организация, която се съобразява с нуждите на бизнеса и, въпреки че по-голямата част от стокообмена на страната е със страни от ЕС, Палатата продължава да насърчава и да търси сътрудничество с трети страни, а Китай е сред приоритетните ни партньори. Той допълни още, че БТПП оценява високо подкрепата на Посолството на Китай и търговския отдел към мисията. Председателят напомни, че през 2018 г. посланикът на Китай бе награден от Палатата за отлично сътрудничество по време на традиционните Годишни награди на БТПП.

В срещата с китайската делегация взеха участие и търговският съветник към Посолството на Китай в София Яо Чаоин, екип от Министерството на външните работи, начело с Маргарита Ганева, директор на дирекция „Външноикономически отношения“, и колеги, занимаващи се със сътрудничеството по Инициативата 16+1.

Делегацията бе водена от заместник-губернатора на провинция Шаанси Вей Зенгюн, а сред членовете ѝ бяха генералният секретар на местното правителство, директорът на търговското бюро, директорът на международния отдел, ръководителят на конгресното бюро, директорът на търговски взаимоотношения и директорът на отдел култура и туризъм. Заместник-губернаторът подчерта, че виждат няколко нива на взаимодействие между България и провинция Шаанси, която е с население 37 млн. жители, и с територия почти колкото България – 105 хил. кв. км. Като възможни области на сътрудничество той изтъкна опазването на историческите и културните ценности и земеделието - вино, розово масло, кисело мляко, авиационна промишленост и др.

Провинция Шаанкси се намира в централната западна част на Китай. Водещият град Сиян е една от старите столици на Китай. БВП на региона има годишен растеж 3,7%. 10% от приходите са от туризъм. Над 3 млрд. юана е стокообменът на провинцията с растеж 18%. Провинцията е на 15-то място по икономическо развитие в Китай. От там е започнал Пътят на коприната.

От 2015 г. държавата насърчава участието на провинцията в инициативата „Един пояс, един път“, за да се развива по-интензивно. С тази цел се организира международно изложение „Пътят на коприната“, в което през 2018 г. участват 57 държави, а специален партньор е Великобритания. На изложението се сключват договори за трилиони юана. В периода 11 – 15 май тази година ще се проведе следващото издание с 300 хил кв. м. изложбена площ.

Бе отправена покана към български компании и БТПП за участие на изложението. Има идея България да бъде специален партньор на събитието за някое от следващите издания.

Председателят на БТПП добави, че освен в областта на земеделието, извън традиционно познатите за Китай продукти – вино, етерични масла и кисело мляко, българският бизнес може да предложи разнообразни стоки, както и машини и съоръжения за преработката селскостопанска продукция, резервни части за авиацията и автомобилостроенето, мебелна промишленост, с оглед на добивания в големи количества дървен материал в провинция Шаанси. Той посочи, че възможна сфера за сътрудничество е и областта на туризма, но има нужда от улеснено издаване на визи и откриване на преки транспортни връзки.

Маргарита Ганева сподели, че проведените през последните няколко години форуми и събития с фокус Китай показват големия интерес, който България има към сътрудничество с тази страна. Тя посочи, че има интерес за взаимодействие и в областта на висшите учебни заведения и авиопромишлеността. Ганева припомни още, че от няколко години в София работи един от най големите технически центрове на Луфтханза.

От гостите бе поискана и допълнителна информация относно градовете в Европа, с които Сиян поддържа преки самолетни линии, за да се търсят възможности за намиране на удобни маршрути за обмен на пътници както с цел бизнес, така и с туристически цели.

 

Приложение: Промо филм Четвърти инвестиционен форум и изложение „Пътят на коприната“


15.01.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад