Назад

„Педагогически иновации за повишаване на качеството – същност на съвременното училище“

Обсъдено бе и проучването на БТПП сред висшите училища в България




Председателят на БТПП взе участие в националната научно-практическа конференция на тема „Педагогически иновации за повишаване на качеството – същност на съвременното училище“.

По време на конференцията бяха поставени акценти върху ролята на позитивната мотивация за повишаване на качеството на образованието. Бяха проведени и две дискусии – „Моите три признака за качество на образованието“ и „Как да постигнем качествено образование“.

Образованието трябва да направи децата добри граждани, да ги възпитава в патриотизъм, уважение и толерантност, заяви министърът на образованието и науката проф. Красимир Вълчев. Според министър Вълчев, за да бъде ясно какво е качество, трябва да знаем какво очакваме от образователните институции. Той посочи, че функцията на обучението е многоцелева. Според него децата трябва да се обучават на езикови и дигитални умения, тъй като днешните ученици ще бъдат на пазара на труда и през 2060 г.

По време на една от дискусиите председателят на БТПП Цветан Симеонов представи приоритетите на бизнеса за подобряване на образованието. Сред тях той изтъкна предприемачеството и отделянето на специално внимание на професионалното образование, което спомага за изграждането на основите на една стабилна държава. Другият приоритет, който Симеонов определи, е дигитализиране на образователния процес. Той постави акцент и на проучването на БТПП сред висшите училища в България, резултатите от което показват, че има тенденция за създаване на електронни библиотеки и използване на дигиталните средства за комуникация между студенти и преподаватели. Симеонов акцентира и върху противоположните мнения относно мотивацията – представители на университетите са убедени, че обучението лице в лице е значително по-мотивиращо за студентите, а другата част не е на същото мнение. „Важно е също така да се дава оценка на всеки по веригата - на учителя и на ученика“, каза още той и допълни, че увеличението на учителските заплати трябва да е според заслугите. Обида е за всички онези, които живеят с мисълта как по-добре да преподават", заяви той. Той допълни, че увеличението на учителските заплати трябва да е според заслугите. "Има учители, които заслужават и 200% увеличение. Обида е за всички онези, които живеят с мисълта как по-добре да преподават", заяви той. Цветан Симеонов каза още, че не трябва да си затваряме очите за малцинствата, които са около 10%.

Според Йордан Йосифов от асоциация "Родителите" критериите за качеството на образованието са три: удовлетвореност, желание за развитие и мотивация. "За един родител е много важно, като изпрати детето си на училище, да вярва, че го праща на добро място. Тези три признака ни казват дали едно училище е качествено", посочи той.

В дискусията се включи и актрисата Десислава Бакърджиева. Тя посочи, че нашето общество пренебрегва разликата в поколенията. "Преди беше важно да различаваме добро от зло. Сега е важно да различаваме реалния от виртуалния свят. Съвременните деца предпочитат да използват технологична база, а не хартиена", заяви Бакърджиева.

 


07.12.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад