Назад

Фирми от Турция и Гърция са прехвърлили регистрацията си в България, привлечени от стабилността в страната

За добрата бизнес среда сочат данните от проучване на БТПП, което показва, че около 95 на сто от инвеститорите в България възнамеряват да разширят своите вложения


Фирми от Турция и Гърция са прехвърлили регистрацията си в България, привлечени от стабилността в страната и възможностите за развитие. Това показват на наблюденията на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Като допълнителен аргумент за тази промяна, председателят на БТПП Цветан Симеонов посочи добрата макроикономическа стабилност, която България е успяла да запази, както и нивата на данъците, които са най-ниските в Европа. По думите на Цветанов, в държавния бюджет - за разлика от редица други страни в Европейския съюз, има излишък, а не дефицит.

За добрата бизнес среда сочат данните от проучване на БТПП, което показва, че около 95 на сто от инвеститорите в България възнамеряват да разширят своите вложения.

Пред представители на бизнеса в Добрич Цветан Симеонов посочи, че българският бизнес не е удовлетворен от съдебната реформа и от системата на обществените поръчки. „Все още няма и електронно правителство и това води до неприемливи нива на корупцията, заяви председателят на палатата", подчерта председателят на работодателската организация.

По неговите думи, голям проблем за бизнеса е и липсата на работна ръка и призна, че са водени разговори с една от големите организации на пенсионерите, откъдето биха могли да бъдат привлечени възрастни хора с добри умения.

В Добричка област 36 на сто от бизнеса не проявяват интерес към обществените поръчки, 21 на сто не са удовлетворени от методите и процедурите по осъществяването им и само 7 на сто смятат обществените поръчки за прозрачни, каза още Цветан Симеонов, цитирайки проучване на палатата сред предприемачите в региона.

Според проучването, община град Добрич е посочена като пример в нашата страна за поддържане на практика на контакт между местна власт и БТПП. „Доказателство за това е днешното участие на кмета в срещата дискусия, както и проявения от него интерес при предишни подобни информационни срещи", отбеляза Цветан Симеонов. Той информира, че проучването на работодателската организация отчитат средна работна заплата в областта на Добрич в размер на 836 лв. за последното тримесечие при средна за страната 1117 лв. Липсата на кадри на трудовия пазар, тенденция характерна за цялата страна, е сериозен проблем и за Добрич.

Като положителни аспекти се отчитат високият процент на одобрение и удовлетворение на местния бизнес от работата с общинската администрация, поддържане на ниски местни данъци. Препоръката е да се работи в посока на обособяване на зони за индустрия и бизнес.

Пред представители на бизнес кметът на Добрич Йордан Йорданов каза, че има голяма пропастта между общините и бизнеса през последните години. Според градоначалника, бизнесът винаги е бил доста по-напред в иновациите и тяхното внедряване, докато общините винаги са изоставали назад.

„Ако има промяна в закона, който може да ни даде по-голяма гъвкавост да работим с местния бизнес, включително и публично-частните партньорства, които за съжаление в момента са неработещи, тъй като между първо и второ четене е пусната котва и близо 3 години законът стои между двете четения. Имаме много малко постове, с които можем на езика на бизнеса да комуникираме с потенциални инвеститори. Всички други лостове в нашата община се използват, включително и неписани правила малкият, средният и големият бизнес. Голяма част от документацията и разрешенията да се движат бързо и не се чакат крайни срокове", препоръча Йордан Йорданов в подкрепа на изказаната от него позиция за създалата се пропаст между общини и местен бизнес през последните години.


19.11.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад