Назад

Бизнес форум в Букурещ с участие на президента на Република България

Събитието ще се проведе в рамките на инициативата „Три морета“, 17 – 18 септември 2018 г.


Българската търговско-промишлена палата информира за подготовката на бизнес форум от голяма важност за многостранните отношения в рамките на инициативата „Три морета“, който ще се проведе в Букурещ на 17 – 18 септември тази година при домакинството на Търговско-промишлената палата на Румъния. Събитието съпътства срещата на върха на държавните глави на страните от инициативата „Трите морета“, в която ще вземе участие президентът на Република България Румен Радев. Потвърдено е присъствието и на държавните глави на Полша, Хърватска, Румъния.

В инициативата са включени 12 страни – Австрия, България, Хърватска, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения, които са разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море. Инициативата „Три морета“ вече проведе две срещи – първа в Дубровник през 2016 г. и втора във Варшава през 2017 г.

Основната цел на инициативата е засилване на икономическите и политически връзки в посока север – юг. От своя страна, бизнесът придава изключителна важност на тези отношения и сигналът на ниво правителства е положителен за развитието им.

Събитието в Букурещ ще включва паралелен бизнес и икономически форум в рамките на срещата на върха. Темите във фокус на събитието са: транспорт, енергетика, комуникации.

Форумът е предназначен за: представители на частния и публичния сектор от страните от ЕС, САЩ, страни извън ЕС от Югоизточна Европа и Източното партньорство, представители на Европейската комисия и eвропейски и международни финансови институции.

В рамките на събитието ще се проведат двустранни срещи на бизнеса /B2B/ и представителите на институциите /B2G/, предварително планирани чрез електронна платформа. Срещите ще бъдат в следните области: транспорт, енергетика, дигитализация, комуникации, нови технологии, млади предприемачи, МСП, бизнес инкубатори и др.

С оглед на важността на региона за международното сътрудничество на ЕС и по-конкретно Трансатлантическите контакти, очаква се сериозно участие от стана на американския бизнес на форума. Очаква се да присъстват представители на американските търговски палати от страните, участващи в инициативата. 

На ниво ЕК в срещата на върха ще участва председателят  Жан-Клод Юнкер, европейски комисари, както и ръководители на ресорните генерални дирекции в Комисията.

Ще бъдат представени проекти от различните страни, обхванати от инициативата „Три морета“, в горепосочените три области на взаимодействие. Подготвя се откриването на Европейски фонд за инвестиции с цел набиране на средства в размер на 500 млн. евро, с които да се подпомага реализирането на проектите по линия на Инициативата.

 

БТПП има удоволствието да Ви покани да вземете участие във форума, организиран от Търговско-промишлената палата на Румъния на 17 – 18 септември 2018 в гр. Букурещ, Румъния, съгласно приложената предварителна програма.

Заинтересованите компании могат да заявят своето участие в бизнес форума в Букурещ ТУК до 10 август 2018 г. Поради факта, че вече близо 10 търговско-промишлени палати са потвърдили участие в събитието с бизнес делегации, заявленията за участие ще бъдат удовлетворени по реда на тяхното постъпване.

По отношение на логистиката БТПП ще окаже съдействие за настаняване на участниците във форума в Букурещ, резервиране на самолетни билети, трансфери, застраховка, както и предлага организиран автобусен транспорт на 17 септември от Силистра до Букурещ и обратно и настаняване в хотелски комплекс в района.

При въпроси можете да се свържете с БТПП, дирекция Международно сътрудничество и международни организации тел:  02 8117 489, 02 8117 421, e-mail: interdpt@bcci.bg .

 

ПРИЛОЖЕНИЕ: Предварителна програма на бизнес форум в рамките на Инициативата „Трите морета“


03.08.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад