Назад

Проведе се среща между председателя на БТПП и председателя на Ливано-българския бизнес съвет

Обсъди се организирането на двустранен бизнес форум в София


Председателят на БТПП Цветан Симеонов се срещна с председателя на Ливано-българския бизнес съвет Ахмад Алаедин. По време на срещата се обсъдиха предстоящи двустранни инициативи, насърчаващи търговията между България и Ливан.

Ахмад Алаедин информира, че се подготвя посещение на бизнес делегация от Ливан в България. В рамките на визитата, координирана с Федерацията на ливанските търговско-промишлени палати и ТПП на Бейрут, както и други ливански икономически организации, БТПП ще организира двустранен бизнес форум с фокус върху строителството, хранително-вкусовата промишленост, търговията, недвижимите имоти и др. Посещението се предвижда през месец ноември 2018 г.

През април 2017 г. БТПП подготви и осъществи бизнес посещение в Бейрут на български бизнесмени. Бяха проведени срещи в гр. Бейрут и гр. Библос. Повече от 100 бяха участниците в двустранен бизнес форум в ливанската столица.

Очаквайте допълнителна информация за събитието в София на интернет страницата на БТПП.

По информация от Министерството на икономиката през 2016 г. стокообменът между България и Ливан бележи ръст от 56% в сравнение с предходната година. Повишението на износа ни за Ливан е с над 73%. През първата половина на 2017 г. търговското салдо остава положително за България. Българският износ надхвърля 41 млн.щ.д., а вносът от Ливан възлиза на около 26 млн.щ.д. Основните стокови групи по износа остават: нефтени масла и масла от битуминозни минерали; пшеница и смес от пшеница и ръж; сирена и извара и др. Основните стокови групи по вноса остават: отпадъци и отломки от мед; сурови или необработени тютюни;  плочи, листа, фолио, ленти и пластини от непорести пластмаси и др.

 


30.07.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад