Назад

Среща с представител на японо–българска фондация



Генералният директор на японско-българската асоциация за приятелство и културни връзки в Япония г-жа Акико Игая посети БТПП и се срещна със заместник-председателя на Палатата Георги Стоев. В срещата взе участие и Владимир Кънев, кореспондент за България на Японската организация за външна търговия – ДЖЕТРО (Japan external trade organization).

По време на разговора бе обсъдено  подписаното на 17 юли в Токио споразумение за икономическо сътрудничество между ЕС и Япония, което се очаква да влезе в сила през 2019 г. и да доведе до засилване на търговско-икономическите отношения между ЕС и Япония. Това е най-мащабното търговско споразумение за ЕС. С него се създава зона за свободна търговия, която обхваща над 600 милиона души и почти една трета от световния брутен вътрешен продукт, по данни на Европейската комисия. Също по данни на комисията, 251 български компании осъществяват директен експорт на своя продукция към Япония.

В хода на срещата г-жа Игая представи бъдещи планове на Японо–българската фондация и изрази намеренията си да организира различни видове обучения. Едно от предвижданите обучения е японски професионални градинари да проведат курс в София, предназначен за градинари от целия ЕС, желаещи да научат тънкостите при подържане на японска градина. Друг курс ще бъде насочен към придобиване на умения в японската кухня. Успешно завършилите обученията ще получават специален сертификат в края на всеки курс. БТПП допълнително ще информира за периода на провеждане на обученията.

През 2019г. предстои да се организират и няколко събития между Япония и България във връзка с отбелязването на три значителни годишнини: 110 години от от първите официални контакти  между България и Япония, 80 години от установяване на дипломатически отношения между двете страни и 60 години от тяхното възстановяване.

 


02.08.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад