Назад

СТИВ Индия получи първа награда по време на церемония в БТПП

БТПП отличи най-активните служби по търговско-икономически въпроси (СТИВ) за 2017 година

На тържествена церемония в сградата на Българската търговско-промишлена палата се връчиха годишните награди на службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ). Събитието се организира съвместно с Министерството на икономиката на Република България и на церемонията присъстваха съветникът на министъра на икономиката Емил Караниколов – Любомир Ганчев, изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев, директорът на дирекция „Външноикономически отношения“ Маргарита Ганева, директорът на дирекция Интернационализация на МСП на ИАНМСП Борислав Димитрачков, както и представители на браншови организации и фирми.

По време на официалното откриване на церемонията председателят на БТПП изрази благодарност за доброто сътрудничество на Министерството на икономиката, Българска агенция за инвестиции и на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, които като партньори имат принос при излъчването на най-достойните в тази престижна класация, която всяка година става все по-обективна. „Класацията няма окончателен характер, а е резултат от общите усилия от 2011 г. насам“, поясни Симеонов. Той допълни още, че в проучването сред бизнеса, което всяка година съпровожда класацията, все повече намаляват негативните мнения на бизнеса за търговските представителства и същевременно нараства броя на обслужените фирми“.

Благодарност за усилията на организаторите изрази и изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев. Той допълни, че „СТИВ е сериозен инструмент на Министерството на икономиката за развитието на българската икономика и отстоява каузата за това България да бъде по-добро място за работа и инвестиции“.

Задоволство от постигнатите резултати от СТИВ изказа и Любомир Ганчев, съветник на министъра на икономиката, като поясни, че общите усилия на БТПП и Министерството на икономиката са насочени към подобряване на позициите на българския бизнес извън страната и представянето на България като атрактивна за правенето на бизнес и инвестиции“.

Насърчителни дипломи получиха 3 служби, номинирани в класацията: Служба по търговско-икономически въпроси в Гърция,  Служба по търговско-икономически въпроси в Румъния и Служба по търговско-икономически въпроси в Русия. Почетните дипломи на номинираните се връчиха от Маргарита Ганева, директор на дирекция „Външноикономически отношения“, Борислав Димитрачков, директор на дирекция Интернационализация на МСП на ИАНСМП и Цветан Симеонов, председател на БТПП.

На трето място в класацията с почетен диплом, връчен от Любомир Ганчев, съветник на министъра на икономиката,  бе наградена службата по търговско-икономически въпроси (СТИВ) в Израел.

Стамен Янев, изпълнителния директор на БАИ, връчи наградата за второ място в класацията – почетен диплом, на службата по търговско-икономически въпроси в Полша.

Голямата награда – бронзова статуетка „ХЕРМЕС” и грамота, получи българската служба по търговско-икономически въпроси (СТИВ) в Индия. СТИВ Индия зае първо място в класацията за безспорни резултати за 2017г. за заслуги към развитието на търговско-икономическите отношения между България и Индия, за принос за увеличаване на българския износ в чужбина и чуждите инвестиции в Република България, както и за постигане целите и задачите на БТПП. Наградата връчи Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата.

Редица други служби бяха споменати за активната си дейност, в полза на бизнеса, сред които СТИВ в Германия, Швеция, Молдова, Франция, Великобритания, Египет, САЩ, Канада, Япония, Иран, Украйна.

За пръв път наградата се присъжда през 2011г. по критерии, разработени съвместно с Министерството на икономиката. С всяка следваща година критериите се усъвършенстват, като имат за цел да насърчат и да насочват към най-важните задължения и основни задачи, които трябва да изпълняват търговските представители зад граница – да съдействат на българския бизнес.

В метода за оценка са включени две групи показатели: статистически данни и оказано съдействие на бизнеса. Първата група критерии включва: увеличаване на българския износ за съответната страна, привлечени чуждестранни инвестиции в България и чуждестранни туристи от съответната страна. Втората група обхваща активната работа на СТИВ с представителите на българския бизнес (предоставянето и разпространяването на полезна за българския бизнес информация, съдействие при бизнес посещения в съответната страна и организирането на бизнес форуми и срещи), както и оценка на Министерството на икономиката.

БТПП поддържа постоянен контакт със служителите в СТИВ в чужбина, с цел осигуряване на адекватна икономическа информация и съдействие, които са полезни за интернационализацията на българския бизнес. Контактът с търговско-икономическите съветници започва още по време на подготовката за тяхното заминаване. Бизнесът разчита на СТИВ за икономическа информация, полезни контакти, външно-търговска информация, потенциални фирми-партньори, съдействие при посещения в съответната страна, участие в панаири и изложения и др. Годишните награди на търговско-икономическите съветници са израз на благодарност и оценка за постигнатото от тях.

 

Повече снимки от церемонията ТУК.


26.07.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад