Назад

Изказване на г-н Цветан Симеонов председател на УС на БТПП пред Комисията за промяна в Конституцията

28-06-2011
 
Цифрите които са посочени в законопроекта щяха да са по-удовлетворителни, ако за преразпределителната роля на бюджета имаше ограничение от 35% така, както беше заложено в икономическата програма на ГЕРБ.  
Г-н Иван Искров ме улесни с неговото изказване, че какъвто и да е било дефицит заложен като възможност е нещо неприемливо за бизнеса. Ние бихме искали и за в бъдеще състоянието на бюджета да бъде възможно най-близко до балансираното. Разбирам затрудненията, слушайки сега дискусията, тук вероятно тези по-високи цифри са наложени от намерението да се търси консенсус или по-широка подкрепа за предложението. 

Още в процеса на подготовката на този законопроект ние дадохме възможност да кажем нашата позиция. Направихме срещи, на които сме изказали подкрепа  за един такъв ход на Народното Събрание. Дали е имало широко обществена  дискусия? Мога да кажа „да” имаше. Въпросите  по отношение на 35% ограничител за преразпределителната роля на бюджета,в БТПП  са дискутирани още на нашето Общо събрание и те изразяват  мнението на 52 хиляди фирми, които създават повече от половината БВП на страната и над 70% от външнотърговския оборот на страната. Това е обсъдено при участието на 28 регионални палати във всички области и над 100 браншови организации.  В този ред на мисли, това са само цифрите на БТПП, сигурно още толкова ще бъдат и цифрите след като излязат данните и на другите работодателски организации.

Какво ще се случи със доходите на населението, това беше въпрос на г-н Алиосман Имамов,, ще се опитам да дам ясен отговор. Това което се случи по време на кризата  с доходите на българското население е показателно от статистиката в частния сектор. Докато ние спорим със синдикатите кое да се вземе в предвид като препоръчително, инфлацията или ръста на  производителноста,  върнато 5 или 6 години назад в частния сектор заплатите са имали ръст повече отколкото са инфлацията и ръста на производителноста взети заедно. Ето това ще се случва и в бъдеще гарантирам ви, със заплатите в частния сектор. Защо ?  Защото те се определят от „живите” компании, а точно те устояват на конкуренцията. 

БТПП и нейните членове няма да се съгласят с социални мерки, които не са съобразени с нарастналата производителност на труда(с изключение на социални мерки към инвалидите или за пенсионерите с най ниски пенсии), защото това е въпрос на възможностите на бюджета. Удовлетворени сме, че за помощите дадени за безработни се въведоха няколко дни да отиват и да полагат труд за да могат да си получат парите, щом са в състояние да работят. Няма срамен труд и ръстът на доходите, трябва да стане ясно, ще бъде подкрепен от нас само тогава,  когато е свързан с увеличена производителност на труда. 

Съвсем резонен е въпросът на г-н Румен Овчаров, защо ограничението на разходите не се въведе по-рано ? Бихме се радвали още с приемането на 10% плосък данък за физически лица и  корпоративен  -  за фирмите, ако беше въведено още тогава.  Това е което сега се опитват да прокарат управляващите. А какво щеше да се случи ? Щяхме да имаме по-малко администрация, сега щяхме да бъдем много доволни, защото всеки щеше се простира според чергата си. 

Отговор и на въпроса - защо предложението да се направи с промяна в Конституцията, а не другаде? Защото имаме горчивия опит от Закона ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност. Там видяхме че този прекрасен, знаков закон не работи, защото нивото му не е достатъчно високо. Разбира се не всичко може да влезе в текстовете на Конституцията. 

Защо защитата да е с квалифицирано мнозинство от 2/3?  За нас, за бизнеса, ниските данъци са точно толкова важни колкото е важно за една държава да бъдат стабилни нейните външни договорености.

Едно от безпорните постижения, уважаеми господа народни представители, едно от нещата с които Тройната коалиция ще остане с положителен знак в икономическата история на България, това са точно тези 10 %-ни данъци, които бяха въведени и това е безпорно преимущество. 
Искам само да добавя – разчитаме на това да осигурите на този продукт на вашето управление едно по-безоблачно бъдеще и по-сигурно съществуване.

28.06.2011 г.

Още новини:

Видео:

Назад