Назад

GS1 България препоръча на Здравната каса как да спести милиони

Използването на стандартизирани баркодове може да спести милиони на Националната здравна служба на Великобритания
На редовно заседание на GS1 България, проведено в Златна Панега бе решено да се изпрати специално писмо до Вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и до Министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов. В него отново се напомня за възможностите да бъде използван опита на редица здравни системи, които също изпитват нужда от съкращаване на разходите и вече се обръщат към предимствата на новите технологии и конкретно към стандартите на GS1.
Преди няколко дни Министърът на здравеопазването  на Обединеното Кралство Саймън Бърнс представи нова система, чрез която да се овладеят разликите в заплащанията на продукти за болниците от системата на Националната здравна служба (NHS). Въвеждането на добре разработената и прозрачна система с баркодове ще доведе до значителни икономии в полза на Националната здравна служба на Обединеното Кралство на един пазар, който в момента й струва над 6 милиарда лири годишно. 
В настоящия момент някои болници плащат приблизително три пъти повече за едни и същи продукти, напр. хирургически ръкавици и стендове. Използват се различни системи за идентификация на продуктите и начини за доставки по обществени поръчки  използвани от Националната здравна служба на Кралството, което води до различия на информацията. За първи път Националната здравна служба ще въведе изполването на стандартизираните GS1 баркодове, с които се маркират продуктите, като целта еда се облекчи проследимостта и да се даде възможност за сравняване на данни за покупките.
Този подход съдържа и голям потенциал за повишаване  безопасността на пациентите. Използването на маркировките с баркод ще доведе до намаляване на медицинските грешки и рисковете от грешки при хирургическа намеса, ще подпомогне ефективното проследяване на хирургически инструменти, оборудване и други приспособления, ще подобри въвеждането и съхраняването на данни – се казва в писмото на GS1 България.
Предложете на Здравната каса и на доставчиците на консумативи и инструменти да спазват най-високите стандарти и от това могат да спечелят и пациентите и бизнеса – завършва писмото на Председателя на Бюрото на GS1 България Цветан Симеонов.
Министър Саймън Бърнс каза: "Националната здравна служба не може да си позволи да продължи да плаща различни цени за един и същи продукт. Чрез използване на баркодовете поръчките в системата на NHS ще станат по-ефективни, тъй като отделните структури ще могат да проверят, колко се заплаща за продукти от другите. Това е семпла идея, която може да спести милиони на NHS.
"Най-важното е, че това е възможност да се спестят средства за реинвестиране в доболничното здравно обслужване във време, в което Националната здравна служба трябва да реализира ефективни икономии.
Leeds Teaching Hospitals NHS Trust е пионер в използването на маркировката с баркод и успя да спести повече от £ 500 000 през първата година. Чрез сканиране на баркодовете върху оборудването и консумативите в болниците, системата може да следи наличните запаси и да планира бъдещи поръчки. За тръста това означава, че отпада необходимостта да се трупат излишни запаси срещу евентуално изчерпване на консумативите.Системата съвсем точно и в реално време информира, какви са наличностите в склада, което е предпоставка и за по-точни поръчки.
В Женева Швейцария болници се обединяват в групи по няколко да си разпределят тежестите по поддръжката на стокови запаси от различните медикаменти, консумативи и инструменти. Стандартите на GS1 осигуряват и по-пълно натоварване на хирургичните зали, защото се оказва, че разликата в разходите за издъжката им, когато работят и когато не работят е само 10 %.
Graham Medwell, мениджър  доставки в Leeds Teaching Hospitals NHS Trust, заяви:"Откакто въведохме използването на стандартите GS1 се наблюдава истинско подобрение на контрола на складовите наличности в реално време. Това доведе до значителни икономии и подобряване на производителността."
Усвояването и използването на системата от стандарти GS1 e от интерес и на двете страни - доставчиците и NHS, така както се е доказало вече от приложението и в търговията на дребно. Наличието на правилна идентификация и баркод  ще се превърне в съществен елемент за доставчиците, които желаят да реализират продуктите си на пазара за медицински продукти и изделия в Обединеното кралство.
Очаква се, че до края на 2012 година всички медицински продукти в Обединеното Кралство да са маркирани с баркод по стандартите GS1.
GS1 e световна асоциация, която разработва и поддържа глобални стандарти,  позволяващи идентификация и предаване на информация за стоки, услуги, логистични единици, локации и амбалаж за многократна употреба по веригите за търсене и предлагане. Стандартите се ползват във всички отрасли и улесняват търговията, като комбинират използването на уникални идентификационни номера с носители на данни и процеса на електронната търговия. 
GS1 е нестопанска организация, неутрална спрямо бизнес партньорите и се ръководи от нуждите на потребителите на нейните стандарти. GS1 обслужва както големите мултинационални компании, така малките и средни предприятия. Тя е платформа за сътрудничество между бизнес партньорите. Тя има представителства в почти всички страни на света. Представител за България е Съвет GS1 България 1058 София,ул.”Искър”№9, офиси 407 и 408, тел 02/8117-604 и 433, 9883139 , факс: 02/9873209 е-mail: gs1bugaria@gs1bg.org, www.gs1bg.org.

17.06.2011 г.

Още новини:

Видео:

Назад