Назад

БТПП участва в честването 20 години на ССБ

 
В тържествена обстановка председателят на БТПП Цветан Симеонов поднесе приветствие и връчи плакет и Грамота на Главния изпълнителен директор на Софийска стокова борса Васил Симов.
 
На Грамотата е написано „ За ролята във въвеждането на пазарните принципи в българската икономика ”

Това стана по повод  20-годишния юбилей. 


Българската търговско-промишлена палата , като един от учредителите на ССБ високо оценява усилията и постиженията, които имат за безспорна последица организирането и фукционирането на регулиран и прозрачен орсов пазар у нас.

Г-н Симеонов напомни, че преминавайки през сложните етапи на възстановяване и регламентиране на развитие на борсовата търговия , Софийската стокова борса успя да постигне високи резултати и международен авторитет.
13 български банки, фирми и организации през 1991 година подписват договор за съвместна дейност и така се поставя началото на Софийската стокова борса. Създадена е като гражданско дружество по Закона за задълженията и договорите, но не с цел печалба. Първата в България борсова сесия и официалното откриване се състоя в зала 13 на НДК от 13 оферти на 13 борсови посредници.


Голямото признание идва през 2006 година, когато Софийската стокова борса е приета в Асоциацията на фючърсвите пазари. Според изпълнителния й директор Васил Симов борсата е като огледало на икономиката на държвата. Тя в своите сесии отразява равнището на икономическа зрялостта на съответната страна.

21.06.2011 г.

Още новини:

Видео:

Назад