Назад

БТПП и Посолството на Япония в София организираха съвместно лекция на проф. д-р Мотошиге ИТО

Н.Пр. Масато Ватанабе, извънреден и пълномощен посланик на Япония в Република България, приветства участниците в лекцията
Българската търговско-промишлена палата и Посолството на Япония в София организираха съвместно лекция на проф. д-р Мотошиге ИТО, преподавател в Университета „Гакушуин“, Факултет по международни социални науки.

Н.Пр. Масато Ватанабе, извънреден и пълномощен посланик на Япония в Република България, приветства участниците в лекцията и представи проф. Ито, който освен преподавател в Токайския университет, е бил и съветник на премиера на Япония по икономическа и фискална политика.

Зам. - министърът на икономиката Александър Манолев също се обърна към участниците – над 150 представители на български институции и компании, и подчерта, че Япония е приоритетен партньор на България в Азия. Българското правителство приветства постигнатите до момента договорености по споразумението между ЕС и Япония и се надява то да бъда финализирано до края на годината. Той сподели, че се очаква либерализирането на търговията да повлияе положително на търговския стокообмен. По предварителна оценка пълната тарифна либерализация ще доведе до нарастване на БВП на ЕС със 124 млрд щ.д., а на БВП на Япония с 13 млрд евро. Зам. - министър Манолев очерта и стоките и секторите, които имат потенциал в двустранните икономически отношения България – Япония като: здравословни и природно чисти продукти, продукти с етерични масла, козметика, интензивни на знания услуги, автомобилна промишленост, машиностроене и др.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов подчерта, че връзките на Палатата с Посолството на Япония са традиционни, а икономическото сътрудничество с източната страна е изключително важно. Като основен елемент на взаимодействието, той очерта високите технологии, чийто източник е Япония и възможността българските партньори да ги използват и да постигнат по-висока конкурентоспособност. Той сподели, че е свидетел на първата инвестиция на японска компания в страната – Мицокоши, регистрирана в БТПП 1982 – София, и се надява добрите практики на японски инвеститори в България да се мултиплицират. Симеонов пожела успешен мандат на Посланик Ватанабе, който е от няколко месеца в България.

Огнян Златев от Представителството на ЕК в България изтъкна възможностите, които бъдещото споразумение ЕС-Япония ще предостави на страните от съюза.

Проф. д-р Мотошиге Ито направи подробна презентация на състоянието на японската икономика, взаимовръзките с тенденциите в световната икономика, както и очакванията от Споразумението за икономическо партньорство между ЕС и Япония. То ще стимулира търговията със стоки и услуги, а също така ще създаде благоприятни възможности за инвестиции. Със споразумението ще се подобрят още повече позициите на износителите и инвеститорите от ЕС на големия японски пазар, като същевременно то ще включва солидни гаранции за защита на стандартите и ценностите на ЕС.

Очакванията на проф. Ито от влизането в сила на споразумението са годишно БВП на Япония да нараства с 0,8 %, а ЕС – с 2%. Ползите няма да са мигновени, но ще се промени структурата на икономиките.

Лекторът отговори на поредица от въпроси от публиката със съдействието на Владимир Пенков, член на УС на БТПП, който бе модератор на събитието.

Презентация на проф. Мотошиге Ито тук.


24.10.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад