Назад

Българо-руски инвестиционен форум се състоя в БТПП

В БТПП се проведе Българо-руски инвестиционен форум, който събра над 100 представители на българския и руския бизнес. В официалната част участие взеха посланикът на Русия в България Н.Пр. Анатолий Макаров, заместник-министърът на икономиката Александър Манолев, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев,  председателят на Българо-руската търговско-промишлена палата Георги Минчев и вицепрезидентът на Търговско-промишлената палата на Руската федерация Владимир Падалко.

При откриването на Форума Цветан Симеонов приветства големия интерес за икономическо сътрудничество между бизнесите на двете страни и изрази своето задоволство от активизирането на партньорски взаимоотношение между участващите фирми, за което свидетелстват договорените по време на Форума 6 споразумения за партньорство между български и руски компании, между които за откриване на завод за трактори в България и на фабрика за кафе на българска фирма в Русия. Меморандум за сътрудничество подписаха  БТПП и Международната банка за икономическо сътрудничество – Москва.

Н.Пр. посланик Макаров приветства засиления интерес между двете страни и окачестви подобни инициативи като добър пример за българо-руското сътрудничество.

В обръщението си към участниците зам.-министър Манолев също насърчи търговския и инвестиционен обмен между държавите, като акцентира и върху показатели на българската икономика за изминалия и сегашния период. По последни данни на Националния статистически институт, общият стокообмен между България и Русия се е увеличил с 38% през първото полугодие на 2017 г. Българският износ бележи ръст от 78%, а вносът от Руската федерация се е увеличил с 32%, в сравнение със същия период на 2016 година.

Председателят на Българо-руската търговско-промишлена палата благодари за усилията на бизнеса за развитието на взаимноизгодни отношения между двете страни. В тази връзка Владимир Падалко очерта характеристиките на стокообмена между двете страни, както и дейността на най-големите инвеститори, развиващи дейност в България и Русия. По негови думи, инвестиционните отношения не са еднопосочни и могат да бъдат открити добри примери и за успешни, български инвеститори в руския пазар, особено в секторите на фармацевтиката, ресторантьорството и машиностроенето.

Българо-руският инвестиционен форум продължи с презентации от страна на руските компании Виплаш, Джей енд Джей, Реатекс, Структура, Одежда, както и на Международната банка за икономическо сътрудничество – Москва и на Калужската област.

От българска страна, Стамен Янев представи инвестиционните възможност и предимства на България.

Форумът продължи с В2В срещи, по време на които участниците имаха възможността да установят бизнес отношения с потенциални партньори от представените сектори.


20.10.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад