Назад

БТПП бе домакин на презентация на тема: „Икономиката на Камбоджа“







Българската търговско – промишлена палата бе домакин на презентация на тема: „Икономиката на Камбоджа“. Мероприятието се организира съвместно с Европейска търговска камара на Камбоджа и бе официално открито от Цветан Симеонов, председател на БТПП. Той изтъкна, че независимо от това, че се поставя акцент върху бизнес отношенията с Виетнам и Китай, Камбоджа също е страна със сериозни възможности и българските компании трябва да обърнат повече внимание на информацията, която ще подават Палатата и новия й партньор в азиатската страна Европейска търговска палата в Камбоджа – Eurocham Cambodia. В рамките на събитието двете организации подписаха  Меморандум за разбирателство. Г-н Симеонов изрази готовността за съдействие на Палатата на бизнеса от двете страни.

Ивайло Стоев, референт за Камбоджа в Министерството на икономиката на България представи двустранните търговско-икономически отношения между Европейски съюз, България и Камбоджа. Стокообменът между България и Камбоджа е символичен, като за първите 6 месеца от 2017 г. възлиза на 2,2 млн щ.д. Вносът от азиатската страна се състои основно от захар, ориз, обувки и дрехи. България изнася за Камбоджа инсектициди, кръв, медицински течности, плодове и зеленчуци, стъклени изделия и др. Бе подчертано, че потенциалът за развитие на бизнес отношенията е огромен с оглед на скромния до момента търговски обмен. Страната е член на АСЕАН и стоки от България и ЕС влизайки на 15 милионния пазар на Камбоджа имат достъп до още по-голям брой потребители от съседните страни. На ниво държава се работи върху съгласуване и бъдещо подписване на споразумение за икономическо сътрудничество, което още повече ще улесни двустранните икономически връзки.

В рамките на мероприятието бе направен обзор на икономиката на Камбоджа от г-н Фабрис Бернард, мениджър  аутсорсинг към Европейската търговска камара на  Камбоджа. Той представи факти, защо да инвестираме в Камбоджа, основните сектори на икономиката, предизвикателства, както и предлаганото съдействие от Европейската търговска камара на Камбоджа.

Фабрис Бернадр отговори на множество въпроси, зададени от участниците в презентацията относно пазара на Камбоджа като поясни, че това е един отворен, нов и интересен пазар, със специфични бизнес и културни характеристики. Страната има нужда от решения по отношение пречистване на води, транспортни средства и автомагистрали, обучение, преработвателна промишленост и др. Камбоджа бележи икономически растеж от 7 % през 2016 г., населението е изключително младо 52 % са под 25 години. Туризмът, селското стопанство и леката индустрия са най-развити в страната. Подробна презентация тук.


24.10.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад