Назад

Диалогът за добавка прослужено време отива там, където му е мястото – в НСТС

АОБР проведе среща с премиера Бойко Борисов и представители на кабинета
Диалогът за добавка прослужено време ще  бъде обсъден от синдикатите и бизнеса по време на първото заседание на тристранката през септември. Това стана ясно, след като четирите работодателски организации – БТПП, АИКБ, БСК, КРИБ и представители на браншови работодателски камари (от БТПП участва Красимир Дачев – председател на Асоциацията на българските ползватели на дървесина) се срещнаха с премиера Бойко Борисов, вицепремиерите Томислав Дончев и Валери Симеонов, министъра на финансите.

Бизнесът настоява класът да отпадне, като е съгласен да се включи еднократно в основната заплата и да не се начислява вече. БТПП защитава тезата, че по-високи доходи могат да дойдат от по-висок икономически растеж и производителност на труда, за което са нужни подготвени човешки ресурси, по-добра бизнес среда, привличане на инвестиции и увеличаване на местните вложения.

Бяха обсъдени и приоритетите в икономическото развитие на страната и реформите, които се подкрепят от работодателите. Работодателите дадоха висока оценка на първоначалните действия за  ограничаването на административните тежести, като очакват тези усилия да продължат.

По време на срещата в Министерски съвет тема на разговорите бяха и приоритетите в икономическото развитие на страната; реформите, които се подкрепят от работодателите.

Най-важният резултат е решението преговорите да се върнат в НСТС – където е мястото за социални въпроси.

Преговорите ще продължат и за механизма, по който да се договаря минималната заплата - в диапазон между линията на бедността и средното съотношение между минималната и средната заплата за държавите от ЕС. 


26.07.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад