Назад

БТПП: Добавката за трудов стаж е дискриминация



„Всички са единодушни в обществото, че не трябва да има дискриминация при заплащането между жените и мъжете, но защо допускаме да има дискриминация между по-възрастните и по-младите работници? Единствено качеството и количеството на труда трябва да бъде измерител”. Това каза председателят на БТПП Цветан Симеонов на пресконференцията, организирана от работодателските организации по повод отпадане на т.нар. добавка за прослужено време. В своето изказване Симеонов отбеляза, че „Заплатата е престация (оценка) за положен труд. Няма възможност да се разпредели нещо, което не е произведено. Другото означава да вземем от по-производителния работник, за да дадем на този, който не е толкова производителен или да посегнем както на резервите на фирмите, така и на инвестициите в научно-изследователска и развойна дейност, което обрича фирмите на провал и напускане на пазара. Ако това искат синдикатите, нека продължават със своите препоръки за административно увеличаване на доходите”.

На пресконференцията бяха представени и подробни статистики за измененията на средната работна заплата, минималната заплата и осигурителните доходи. Предстои среща с министър-председателя, на която работодателските организации ще представят позицията си за отпадане на добавката за прослужено време.

В края на своето изказване председателят на БТПП обърна внимание, че вместо само искания от страна на синдикатите е време да се говори и за повишаване квалификацията на работниците, и за конкретни действия в защита, например, на командированите български превозвачи, които са заплашени от въвеждане на европейски регламенти, свиващи пазара на транспортните фирми от Централна и Източна Европа.

.

СТАТИСТИЧЕСКИ ДАННИ

ПРЕЗЕНТАЦИЯ


25.07.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад