Назад

Вицепремиерът Валери Симеонов подкрепи работодателите за отпадането на клас за прослужено време

Заплатата да расте в зависимост не от трудовия стаж, а от приноса на отделния работник или служител


Снимка: БГНЕС

Вчера в Министерски съвет се състоя среща на представители на работодателски организации с вицепремиера по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, по тяхно искане. На нея бе обсъден проект на рамково споразумение за механизъм за определяне на минималната работна заплата между Министерския съвет и национално представителните организации на работодателите и на работниците и служителите.

На срещата присъстваха Васил Велев – председател на АИКБ, Божидар Данев – изпълнителен председател на БСК, Васил Тодоров – главен секретар на БТПП, и Евгений Иванов – изпълнителен директор на КРИБ.

Работодателските организации поставиха отново темата за класовете за стаж като елемент в работната заплата и защитиха тезата за отпадане на коефициента за прослужено време, тъй като той е архаизъм, изкуствена намеса на държавата в пазара на труда и не е свързан пряко с производителността на труда.

Работодателите предлагат класът да се включи в основната заплата, тоест всички хора запазват доходите си такива, каквито са към тая дата, оттам нататък заплатата да расте в зависимост от ръста в производителността, продажбите и т.н.

"Лично аз подкрепям това решение и смятам, че то ще намери и подкрепа в Тристранния съвет, тъй като това е един остатък от по-други трудово правни взаимоотношения, от времето на класовите взаимоотношения. Смятам, че е уместно да отпадне този клас, да бъде въведен в заплатата и по този начин да се поизчистят статистиките, свързани с минималната работна заплата. Защото когато се дава минимална работна заплата не се казва, че към нея има и клас за хората, които имат съответното прослужено време, за да го получават.", обясни Валери Симеонов.


14.07.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад