Назад

Традиционна среща на Евроклуба, посветена на Естонското председателство на Съвета на ЕС

Редовната среща на Евроклуба към БТПП по случай поемането на председателството на Съвета на ЕС от Република Естония отново събра дипломати, представители на бизнеса и институциите. Събитието се  проведе със съдействието на Enterprise Europe Network  под надслов „Европа в развитие“. Акцентът на срещата беше върху широко дискутираните 5 сценария за бъдещето на Европа, представени в Бялата книга от Европейската комисия на 1 март т.г.

Главният секретар на БТПП Васил Тодоров, посрещна гостите с приветствие, след което даде думата на председателя на Евроклуба - проф. Ингрид Шикова. Тя изрази увереност в бъдещите успехи на новото трио Естония, България и Австрия, които приеха обща програма за председателството на Съвета на ЕС. Проф. Шикова отбеляза изключително успешното представяне на Република Малта, която въпреки изпитанията и провелите се в страната избори, демонстрира много решителност и дипломатичност през първите шест месеца на 2017 г.

В презентацията си проф. Лино Бианко направи обобщение на постигнатите резултати по време на Малтийското председателство на Съвета на ЕС, представяйки 13 приоритетни сектора, в които Малта е постигнала отлични резултати. Посланикът информира присъстващите за културни и други събития, свързани с председателството, проведени в България, като спомена, че предходните шест месеца не са били лесни, имайки предвид ограничените средства и време.

Събитието продължи с презентация на Н.Пр. Антс Фрош, извънреден и пълномощен посланик на Република Естония, относно приоритетите на Естонското председателство. Преди това проф. Ингрид Шикова запозна гостите с интересни факти за Естония и спомена, че ако има една дума, с която да бъде описано бъдещето председателство, то това ще бъде „дигитален“, поради изключително голямото внимание, което страната отделя на цифровизацията. Естония е започнала подготовката за председателството през 2012 г., като още тогава страната е избрала да председателства Съвета на ЕС под знака на 100 години от независимостта на Естония. Посланикът представи приоритетите през следващите шест месеца, а именно: цифровизация и свободно движение на данни, сигурност, отворена и иновативна икономика, включваща и устойчива Европа.

От страна на БТПП Беата Папазова, съветник по европейска интеграция и европейски въпроси, представи петте сценария, които ще помогнат за насочване на дебатите за бъдещето на Европа и които дават поглед върху потенциалното състояние на Съюза до 2025 г.

Олга Чугунска, икономически анализатор към БТПП, запозна гостите с резултатите от бизнес анкета относно най-предпочитания сценарий. Заключението бе, че бизнесът оценява като най-положителни сценарии 1 (Продължаваме както досега, напредвайки постепенно и без промяна по отношение на Единния пазар, Шенген, миграцията и сигурността, но с частично модернизиране на бюджета) и 5 (Правим много повече заедно, укрепвайки единния пазар, изграждайки икономически и фискален съюз, като ЕС определя правилата по търговията с трети страни, създаване на съюз за отбрана, модернизиране и увеличаване на бюджета).

В края на срещата главният секретар на Палатата изрази оптимизъм по отношение на бъдещето развитие на отношенията ни с Естония и призова за подкрепа за присъединяването на България към Шенгенското пространство, както и към валутния механизъм ERM II, като стъпка към Еврозоната. Главният секретар подчерта, че България също ще подкрепя Естония в нейната отговорна мисия и особено по отношение на дигитализацията, тъй като новоназначеният еврокомисар Мария Габриел е с ресор именно цифрова икономика и цифрово общество.

Събитието продължи с неформални разговори и изложба на български картини в БТПП.


11.07.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад