Назад

БТПП взе участие в отбелязването на Световния ден за безопасност и здраве при работа

Както и в отбелязването на Международния ден в памет на загиналите и пострадалите работници








Председателят на БТПП Цветан Симеонов взе участие в отбелязването на Световния ден за безопасност и здраве при работа, както и в отбелязването на Международния ден в памет на загиналите и пострадалите работници. Организатори на събитието са КТ «Подкрепа» и БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ ТРУД ЗДРАВЕ БЕЗОПАСНОСТ, със съдействието на «Олимп Предпазни Екипировки» ЕООД и други браншови организации и сдружения. В Южния парк, градината зад музея «Земята и хората» и зад МОЛ «Парк Център София бяха засадени нови дръвчета и с едноминутно мълчание бе почетена паметта на загиналите при трудови злополуки български работници.

„Българската асоциация труд здраве безопасност ,  като организация, която ни е упълномощила да я представляваме в тристранното сътрудничество, има пълната подкрепа от Палатата за тяхната настойчивост в отбелязването на този ден. БТПП се присъединява, имайки предвид отговорността, която е споделена между работници, работодатели и държавата - с нейните контролни органи, затова да осигурим по-добри условия на труд за всички, които са изложени на рискове в работата си“, категоричен бе Цветан Симеонов в приветственото си слово. 

По думите му, въпреки, че статистиката показва, че загиналите при трудово злополука през тази година са по-малко на брой, това се дължи и на повишаване нивото на техниката, което е още един сигнал, че единните усилия за постигане на обща цел – безопасна работна среда, са в правилната посока.

„Работодателските организации сме единодушни - не даваме никаква толерантност към работодателите, които не спазват  изискванията за хигиена и безопасност на труда в производствения процес и няма да намерите работодателска организация, която да толерира подобно поведение“, убеден е председателят на БТПП. Според него усилията на МТСП и на държавата са важни със заделянето на средства в тази насока.

„БТПП продължава да извършва дейността си, тъй като изискванията се променят и ние всяка година провеждаме обучения със стотици фирми, всички председатели на регионални палати, всички наши служители и даваме възможност на експертите освен от държавните институции и контролиращите органи да се запознаят в спокойна обстановка със задълженията си“, обясни още той.

БТПП ще продължи да съдейства, за да може да бъде сведен до минимум  броят  на загиналите при трудови злополуки и професионални заболявания. Няма по-голяма трагедия от това някой да не се завърне в дома си. Ще работим в синхрон – работодатели, синдикати, държавни институции, за да има още по - добра статистика в тази област, заключи председателят Цветан Симеонов.

Организираното мероприятие е част от единните усилия за постигане на обща цел – безопасна работна среда, каквато всеки един човек заслужава. 

Сред официалните гости присъстваха кметът на столицата, министърът на труда и социалната политика, председателят на КТ «Подкрепа», представители на БСК, КРИБ, БА ТЗБ, БМГК, АИКБ и други организации.


24.04.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад