Назад

Цветан Симеонов бе гост на публична лекция на Н.Пр. Шин Бунам, посланик на Република Корея в България

Посланикът на Република Корея Н.Пр. Шин Бунам изнесе в УНСС лекция на тема "Тайната на корейското благоденствие". На събитието, организирано от катедра „МИО и бизнес“, присъстваха доц. д-р Иван Стойчев, ръководител на катедрата, проф.  д.ик.н. Бистра Боева, заслужил професор на УНСС, председателят на БТПП Цветан Симеонов, преподаватели, студенти.

Тази среща разкрива важни детайли за корейската икономика и отношенията на Република Корея и Република България, открои темата на лекцията проф. Боева. Вярвам, че ще даде теми за размисъл и ще бъде ползотворна, посочи тя.

Благодаря на доц. Стойчев и на проф. Боева за възможността да изнеса лекция в най-престижния български университет, изтъкна Н.Пр. Бунам. Посланикът коментира ситуацията в азиатския регион, отношенията между Сеул и Пхенян, санкциите, наложени с резолюция на Съвета за сигурност на ООН на Северна Корея.

Посланикът проследи в хронология българо-корейските дипломатически отношения, дали тласък в редица важни области, като политическия диалог, търговията и инвестициите, науката и технологиите, образованието, културата и др.

В презентацията си Н.Пр. Шин Бунам анализира в исторически план развитието на корейската икономика и акцентира върху нейния забележителен растеж. Република Корея е лидер в информационните технологии, основни промишлени отрасли са електрониката, автомобилостроенето, корабостроенето, нефтопреработването, стоманодобивът и др.

Гостът изтъкна също, че страната е лидер в класацията на иновативни икономики, заемайки първо място по интензитет на проучванията и развитията, добавената стойност на производството и патентната активност. Страната е в топ 5 по гъстота на високите технологии, както и на ефективността на висшето образование и проучванията. От 2013 г. Република Корея следва приетата Стратегия за креативна икономика, фокусирана върху развитието на творчеството в бизнеса и инвестирането в науката, образованието, технологиите. Това е и тайната на успеха, посочи посланикът.

Н.Пр. Бунам отговори на многото въпроси, зададени му от студентите в залата. Той получи сертификат в знак на благодарност за изнесената лекция.


20.04.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад