Назад

София и Осло с общ проект в услуга на бизнеса

Председателят на БТПП участва в Конференцията „София среща Осло. Осло среща София“








Конференцията „София среща Осло. Осло среща София“ откриха кметът на София Йорданка Фандъкова и Н. Пр. Тове Брувик Уестберг, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Норвегия в Република България. Столичната община е готова да подкрепи всеки бизнес, който споделя нашата идея за развитието на столицата като иновативен и зелен град, каза г-жа Фандъкова. Тя изрази благодарността си към председателя на БТПП Цветан Симеонов за доброто партньорство и изтъкна, че Палатата е една от най-големите работодателски организации, която работи в интерес на бизнеса.

София вече не е място само за аутсорсинг дестинация, а място за развитие на бизнеси, които създават нови продукти и решения, това каза Владимир Данаилов, директор на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции по време на конференцията. Събитието поставя началото на първата фаза от проекта за засилване на търговските връзки между България и Норвегия. Основната му цел е да предостави бизнес контакти и възможности за споделяне на опит между фирми и институции.

Проектът е организиран в партньорство между Агенцията и софийския офис на норвежката държавна агенция „Иновация Норвегия“, подпомагаща финансово компании с фокус върху иновативния бизнес.

Над 30 представители на софийски фирми и норвежки организации коментираха развитието на бизнеса в сферата на зелените технологии, умните градове и развитието на  предприемачеството. На конференцията се очертаха основните направления на сътрудничество между българските и норвежки фирми, като акцентът беше между практическите нужди на бизнеса. Мениджърът на софийския офис на „Иновация Норвегия“ Венцеслава Янчовска предостави информация на присъстващите за възможностите за финансиране на български компании, избрали да се развиват като високотехнологични и иновативни.

В рамките на три дни се провеждат и конкретни двустранни бизнес представяния. На следващ етап предстои фазата „Осло среща София“, където български представители ще пътуват до Норвегия и ще срещнат свои потенциални партньори.

За начините за кандидатстване за тази фаза на проекта, компаниите могат да се запознаят на  http://investsofia.com/en/oslo-meets-sofia-events/.


26.01.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад