Назад

Председателят на БТПП присъства на официалната церемония по встъпването в длъжност на новоизбраните президент и вицепрезидент

Румен Радев: Нужни са усилията на държавата, академичната общност и бизнеса за развитието на млади хора, които да посрещат предизвикателствата на бъдещето




Новоизбраните президент и вицепрезидент ген. Румен Радев и Илияна Йотова се заклеха пред Народното събрание. На официалната церемония присъства председателят на БТПП Цветан Симеонов.

 „Във висшето образование очевидно се налага оптимизация на многобройните висши училища. Местата за студентите са повече от кандидатите за тях. На трудовия пазар дипломите и научните звания без покрития имат вреден ефект. Нужни са обединените сили на държавата, академичната общност и бизнеса за развитието на млади хора, които да посрещнат предизвикателствата на бъдещето не само с наизустени знания, но и с умения за самостоятелно творческо мислене и адаптивност“. Това заяви от парламентарната трибуна новоизбраният президент Румен Радев в първото си обръщение към народните представители и българския народ. По думите му собствената научна експертиза е елемент от националния суверенитет, без който поставяме страната в зависимост. „Ред научни занимания нямат непосредствена пазарна проекция, но са жизнено важни за обществото. Длъжни сме да съхраним и развием научния потенциал на България чрез стимулиране на работните връзки между студенти и учени и адекватно финансиране на научните програми“, убеден е новоизбраният президент.

Акценти от речта на президента, касаещи развитието на българската икономика:

Административните тежести спъват бизнеса. Българската икономика изглежда устойчива. Данъците са ниски

Според Румен Радев държавната подкрепа е наложителна за оцеляването и развитието на нашата култура в епохата на глобализация: „Българският преход съвпадна с триумфа на пазарната икономика в цял свят, но пазарна ли е българската икономика към днешна дата, механизмите за защита на конкуренцията очевидно работят зле, картелизацията е осезаема в много сфери“.

Потребителската защита е недостатъчно обезпечена от закона

По думите на президента Радев административните тежести спъват бизнеса, българската икономика изглежда устойчива, данъците са ниски, растежът е налице, макар и далеч от необходимия, за да наваксаме общото си изоставане.

Корупцията и несигурната нормативна среда възпират чуждите инвеститори

„Липсата на действаща регионална политика води до икономическа и социална наркоза на обширни региони. Корупцията и несигурната нормативна среда възпират чуждите инвеститори. Бизнесът има нужда от реална конкуренция, а българите заслужават достойно заплащане“, подчерта още Румен Радев.

В заключение на първото си обръщение към народните представители и българския народ новоизбраният президент изтъкна: „Важно е да създадем условията, при които младите да остават в България, да създават семейства и да раждат децата си тук, а българите, живеещи в чужбина, да не късат духовната връзка с родината. Ще работя с всички сили сънародниците ни зад граница да усещат подкрепата и грижите на България независимо в кой край на света се намират“.

БТПП припомня, че по време на среща-дискусия, изискана от кандидат-президента ген. Румен Радев бе потвърдено неговото желание в случай, че бъде избран за президентския пост, да съдейства за формулирането на стратегически цели на държавата, за по-голяма чуваемост на предложенията на бизнеса, за активизиране на борбата с корупцията и продължаване на съдебната реформа, както и за намаляване на бюрокрацията и ненужните административни режими. 


19.01.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад