Назад

В БТПП представиха проект на модерен мултидисциплинарен комплекс за разработване на иновативни продукти

В областта на генетиката – наука, която се развива със скоростта на информационните технологии


Проф. Драга Тончева, национален консултант по медицинска генетика, ръководител на Катедрата по генетика в Медицинския университет – София, проф. Леандър Литов, преподавател в Катедрата по атомна физика в СУ "Климент Охридски" и ръководител на българския екип към Европейския център за ядрени изследвания CERN, и Йолиан Иванов, директор за Южна Европа в „Колинс груп“, постиха БТПП и се срещнаха с председателя на Палатата Цветан Симеонов.

Целта на работното посещение бе представяне на проект за изграждане на модерен мултидисциплинарен комплекс за разработване на иновативни продукти, процеси и технологии в областта на приложната геномика, протеомика, синтетична биология и биоинформатиката, за защита на здравето и профилактика на болестите.

Цветан Симеонов пое ангажимент БТПП да окаже подкрепа на проекта, базиращ се на конкретни резултати и ползи за обществото в сферата на превенцията и профилактика на редица заболявания. След приключване на проекта, мултидисциплинарният комплекс ще може да се самофинансира, чрез прилагането на различните видове изследвания в сферата на генетиката и спомагащ за разкриването на наследствени заболявания. Защото в последните 20 години генетиката се развива със скоростта на информационните технологии.

 


19.01.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад